TYYPIN 1 DIABETEKSEN HOIDON KEHITTÄMISPROJEKTI TURUN KAUPUNGIN LASTEN JA NUORTEN POLIKLINIKALLA - Paappa, Roosa (My University, 2021)
Tyypin 1 diabeteksen hoitotulokset eivät ole kohentuneet merkittävästi, vaikka diabeteksen hoidossa käytettävä teknologia on kehittynyt etenkin viime vuosien aikana. Diabeteksen hoitotasapaino olisi tärkeää saada optimaaliseksi, sillä hoitotasapainon parantaminen ehkäisee sekä mikro- että makrovaskulaarikomplikaatioiden ilmaantumista. Eri hoitoyksiköiden välillä on huomattavia eroja lasten ja nuorten tyypin 1 diabeteksen hoitotasapainossa niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin. Hoitokeskusten toimintatavat sekä perheille ja potilaille annettava hoidonohjaus ovat tärkeässä asemassa hyvään diabeteksen hoitotasapainoon pyrittäessä. Tässä syventävien opintojen työssä esitetään kirjallisuuskatsauksen valossa diabeteksen syntyyn, hoitotasapainoon ja hoidonohjaukseen vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi työssä kuvataan Turun kaupungin lasten ja nuorten poliklinikalla toteutettu Ruotsin malliin perustuva diabeteksen hoidon kehittämisprojekti sekä selvitetään, miten tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten ja nuorten HbA1c-arvot (glykoitunut hemoglobiini) kehittyivät projektin myötä Turun lasten ja nuorten poliklinikalla 1.10.2014 ja 30.6.2016 välisenä aikana. Työssä esitetään tutkimuksen seurauksena julkaistu artikkeli. Tutkimusaineisto koostui Turun lasten ja nuorten poliklinikan kaikkien tyypin 1 diabetesta sairastavien (n=130) 0–19-vuotiaiden lasten ja nuorten HbA1c-tuloksista. Aineisto kerättiin retrospektiivisesti ajalta 1.10.2014–30.6.2016. Tilastollinen analyysi suoritettiin käyttämällä toistomittausta. Projektin myötä potilaiden keskimääräinen HbA1c laski Turun lasten ja nuorten poliklinikalla lokakuun 2014 ja kesäkuun 2016 välisenä aikana 3,1 mmol/mol. HbA1c:n lasku oli tilastollisesti merkitsevä (p < 0,01). Hyvässä hoitotasapainossa (HbA1c ≤58 mmol/mol) olevien potilaiden määrä nousi 34 %:sta 39 %:iin ja huonossa hoitotasapainossa (HbA1c ≥ 70 mmol/mol) olevien potilaiden määrä laski 32 %:sta 18 %:iin. Alle 16-vuotiaiden HbA1c-arvo pieneni keskimäärin 4,0 mmol/mol. Projektin myötä hyvässä hoitotasapainossa olevien alle 16-vuotiaiden potilaiden määrä nousi 32 %:sta 41 %:iin ja huonossa hoitotasapainossa olevien alle 16-vuotiaiden potilaiden määrä laski 33 %:sta 16 %:iin. Turun lasten ja nuorten poliklinikalla toteutetun diabeteksen hoidon kehittämisprojektin myötä poliklinikan tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten ja nuorten hoitotulokset parantuivat merkittävästi. Tutkimuksen tuloksen perusteella tyypin 1 diabetesta sairastavia lapsia ja nuoria hoitaville klinikoille voi suositella hoidon ohjeistuksen strukturoimista ja hoitoprosessien kehittämistä parempien diabeteksen hoitotulosten saavuttamiseksi.
Keywords: tyypin 1 diabetes, hoitotasapaino, hoidonohjaus, tiimityö