Uskottavuusperiaate päättelyssä - Laaksonen, Markus (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa käsitellään uskottavuusperiaatetta, jonka mukaan uskottavuusfunktio sisältää kaiken oleellisen tiedon tilastollisen mallin parametreista. Periaatteesta tarkastellaan erikseen sen heikkoa ja vahvaa muotoa. Merkittävä osa tutkielmaa on myös Birnbaumin lause, jonka mukaan vahva uskottavuusperiaate seuraa kahdesta tärkeästä tilastollisen päättelyn periaatteesta, eli tyhjentävyys- ja ehdollistamisperiaatteesta. Edellisistä varsinkin vahva uskottavuusperiaate ja Birnbaumin lause ovat olleet kiistanalaisia (frekventististen) tilastotieteilijöiden keskuudessa, eikä niiden käytöstä tai oikeellisuudesta ole päästy yksimielisyyteen. Aluksi tutkielmassa esitellään yleisesti tilastollista päättelyä ja varsinkin uskottavuusfunktiota. Tämän jälkeen tarkastellaan erityisesti tyhjentävän tunnusluvun käsitettä sekä siihen perustuvaa tyhjentävyysperiaatetta. Sitten perehdytään hieman ehdollistamisperiaatteeseen, minkä jälkeen esitellään sekä todistetaan Birnbaumin lause. Lopuksi tarkastellaan kahta Birnbaumin lausetta kritisoivaa artikkelia.
Keywords: uskottavuusperiaate; tyhjentävyysperiaate; ehdollistamisperiaate; Birnbaumin lause; uskottavuusfunktio