IFRS 16 Vuokrasopimukset -standardin vaikutukset johdon opportunistiseen päätöksentekoon - Mäntynen, Mira (My University, 2020)
International Accounting Standards Board (IASB) julkaisi IFRS 16 Vuokrasopimukset -standardin vuonna 2016 ja käynnisti samalla uuden aikakauden vuokrasopimusten kirjanpitomenettelyssä. IFRS 16 -standardi on tullut suurimmassa osassa yrityksiä voimaan vuoden 2019 alussa ja se on korvannut aiemman IAS 17 Vuokrasopimukset -standardin. Aiemmassa standardissa vuokrasopimukset on luokiteltu rahoitusleasingsopimuksiksi ja operatiivisiksi vuokrasopimuksiksi. Rahoitusleasingsopimukset on rinnastettu omaisuuden omistamiseen, kun taas operatiiviset vuokrasopimukset vuokraamiseen. Siksi rahoitusleasingsopimukset on kirjattu näkyviin yrityksen taseelle, kun taas operatiivisia vuokrasopimuksia ei. Yksi motiivi IFRS 16 -standardin käyttöönotolle on ollut se, että IAS 17 -standardin vuokrasopimusten luokittelun on ajateltu mahdollistavan johdon opportunistisen päätöksenteon. IFRS 16 -standardissa vuokrasopimusten luokittelusta on luovuttu ja lähes kaikki vuokrasopimukset kirjataan taseelle. Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten IFRS 16 -standardi ja standardin tuomat muutokset ovat vaikuttaneet johdon opportunistiseen päätöksentekoon. Tutkielman kautta pyritään luomaan käsitystä tilinpäätösstandardien ja opportunistisen päätöksenteon välisestä suhteesta. Tutkielman tarkastelun kohteeksi valittiin IFRS 16 Vuokrasopimukset -standardi, koska standardi on ajankohtainen ja standardia edeltäneen IAS 17 -standardin on todettu mahdollistaneen johdon opportunistisen päätöksenteon. Lisäksi yksittäisissä IFRS 16 -standardista tehdyissä tutkimuksissa on uskottu standardilla olevan vaikutusta yritysten päätöksentekoon. Tutkielman tutkimusotteeksi valikoitui toiminta-analyyttinen tutkimusote. Tutkielman empiirinen osuus on toteutettu laadullisena haastattelututkimuksena, jossa neljää pörssiyhtiön edustajaa kolmesta eri yhtiöstä haastateltiin yritysten päätöksentekoon liittyen. Lisäksi tutkimusmetodina on käytetty yritysten taloudellisten raporttien havainnointia. Tutkielmassa on pyritty haastattelujen ja havainnoinnin avulla kasvattamaan ymmärrystä IFRS 16 -standardiin siirtymisen konkreettisista vaikutuksista johdon opportunistiseen päätöksentekoon. Tutkielman johtopäätöksinä todetaan tilinpäätösstandardien ja standardien muutosten vaikuttavan johdon opportunistiseen päätöksentekoon erityisesti silloin, kun standardeilla on vaikutusta yritysten päälaskelmiin. Tilinpäätösstandardien muutokset hankaloittavat johdon opportunistista päätöksentekoa mutta eivät kokonaan poista opportunistisen päätöksenteon mahdollisuuksia. Mikäli opportunistisen päätöksenteon toteuttaminen ei ole yrityksen näkökulmasta liian haastavaa, toteuttaa johto opportunistista päätöksentekoa hyödyntämällä tilinpäätösstandardien tarjoamaa joustavuutta. Opportunistisen päätöksenteon taustalla on usein johdon palkitseminen.
Keywords: IFRS 16, IAS 17, tilinpäätösstandardit, opportunistinen päätöksenteko, positiivinen laskentatoimen teoria