Tahto aika-avaruushydran nielussa: Onko nelidimensionalismi ongelma libertarianistille? - Veräjänkorva, Sakari (My University, 2026)
Kandidaatintutkielmassani selvitän ovatko libertarianistinen vapaa tahto ja nelidimensionalismi yhteensovitettavissa sekä mitä libertarianistinen vapaa tahto edellyttää ajanfilosofialta. Nelidimensionalismissa yhdistyvät eternalismi, jonka mukaan eri ajanhetket eivät eroa toisistaan ontologiselta statukseltaan, sekä perdurantismi, jonka mukaan oliot säilyvät ajassa jakautumalla segmentteihin eri ajanhetkiä kohden. Libertarianismin mukaan toimijalla on vapaa tahto, jos vallitsee indeterminismi ja toimija itse on omaa toimintaansa määrittävä taho. Mikäli erityinen suhteellisuusteoria pitää paikkaansa, maailmankaikkeudessamme ei ole absoluuttista yhtäaikaisuutta. Oletan, että kannatettavan ajanfilosofian on oltava yhteensopiva erityisen suhteellisuus teorian kanssa, jotta ajanfilosofia onnistuneesti kuvaa maailmankaikkeuttamme. Vaikka indeterminististä aikaa kuvaava haarautuvan ajan malli on yhteensovitettavissa nelidimensionalismin ja erityisen suhteellisuusteorian kanssa, osoittautuu että libertarianistinen vapaa tahto ei ole siinä mahdollinen. Jos vaihtoehtoiset tulevaisuudet eivät eroa ontologiselta statukseltaan, toimija ei voi olla määrittävänä tahona niistä minkään hyväksi. Libertarianismin tarvitsee liikkuvaa nykyhetkeä. Jotta libertarianismi olisi kannatettava kanta, tämän liikkuvan nykyhetken on oltava yhteensopiva erityisen suhteellisuusteorian kanssa. Lopuksi esitän idealistisen ratkaisun, jossa tahto vahvasti määrittää mitkä ajanhetkistä ja mahdollisista maailmoista aktualisoituvat.
Keywords: aika; filosofia; idealismi; metafysiikka; modaalinen realismi; suhteellisuusteoria; tahdonvapaus