LASTEN AKTIIVISUUDEN JA TARKKAAVUUDEN SÄÄTELYN KEHITYKSEN HAASTEET JA OPPIMISEN TUKEMINEN ESIOPETUKSESSA : Varhaiskasvatuksen erityisopettajien kokemuksia lasten kasvun ja oppimisen tukemisesta. - Salmi, Milla (My University, 2021)
Pro gradu –tutkimukseni sijoittuu suomalaiseen esiopetukseen. Tutkimuksen tavoit-teena oli tuoda esiin ja lisätä ymmärrystä esiopetusikäisten lasten aktiivisuuden ja tarkkaavuuden säätelyn haasteista ja niiden tukemisesta varhaiskasvatuksen erityis-opettajien kokemusten kautta. Tutkielmani tarkoituksena oli selvittää, millainen käsi-tys varhaiskasvatuksen erityisopettajilla on esiopetusikäisen lapsen aktiivisuuden ja tarkkaavuuden säätelyn kehityksen haasteista, ja miten nämä haasteet näkyvät esiope-tuksen arjessa. Tarkoituksena oli myös selvittää, mitkä tekijät varhaiskasvatuksen eri-tyisopettajat kokevat tärkeiksi esiopetusikäisen lapsen kasvun ja oppimisen tukemises-sa, sekä millaisia näkemyksiä varhaiskasvatuksen erityisopettajat tuovat esiin tämän tyyppisten lasten kasvun ja oppimisen tuen järjestämiseen liittyen. Tutkimus toteutettiin laadullista tutkimusotetta käyttäen. Tutkimuksen aineisto kerät-tiin haastattelemalla seitsemää esiopetusryhmien kanssa työskentelevää varhaiskasva-tuksen erityisopettajaa. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avul-la. Erilaiset aktiivisuuden ja tarkkaavuuden säätelyn vaikeudet näyttäytyvät esiopetus-ryhmien arjessa monenlaisissa tilanteissa, erityisesti ryhmätilanteissa sekä keskitty-mistä, omatoimisuutta ja työskentelyrauhaa vaativissa oppimistilanteissa. Varhaiskas-vatuksen erityisopettajat kuvaavat lapsen kasvun ja oppimisen tukemisen rakentuvan tukikeinoista esiopetusryhmän arjessa, tuen kohdentumisesta lapsen yksilöllisiin tar-peisiin ja tunnetaitoihin sekä tuen järjestämiseen liittyvistä rakenteellisista ratkaisuis-ta, kolmiportaisesta tuesta sekä yhteistyöstä moniammatillisten verkostojen, lapsen huoltajien ja tulevan koulun kanssa. Lapsen oppimisen polulla esiopetusvuosi näyttäy-tyi tuloksissa rooliltaan tärkeänä mutta samalla lyhyenä vuotena, jonka aikana pyritään löytämään lapselle oppimisen kannalta sopiva pedagogisen tuen taso sekä nivelvai-heessa saattamaan havainnot lapsen oppimisesta sekä tuen tarpeesta tulevaan kouluun yhteistyössä huoltajien kanssa.
Keywords: aktiivisuuden ja tarkkaavuuden säätely, esiopetus, kasvun ja oppimisen tuki