Onko alaselkäkipuisen kuvantamisesta hyötyä? - Laaksonen, Anna; Kohonen, Ia (Finland, 2026)
• Alaselän kiputilat ovat yleisiä. Kaikki potilaat eivät hyödy selän kuvantamisesta, ja osalle siitä saattaa olla jopa haittaa.
• Jos kuvantamiseen päädytään, hoitavan lääkärin olisi hyvä ymmärtää kuvantamismenetelmien mahdollisuudet, rajoitteet ja haitat.
• Rappeumamuutokset ja sattumalöydökset ovat yleisiä alaselän magneettikuvauksessa. Kuvantamislöydökset olisi tärkeää kyetä suhteuttamaan potilaan oireisiin.
• Sietämätön kipu tai jonkin lihasryhmän tuore etenevä pareesi, ratsupaikkaoireyhtymä ja tulehduksen tai murtuman epäily vaativat selän päivystyksellistä kuvaamista.