Usean tekoälyagentin yhteistyö kliinisen päätöksenteon tukijärjestelmien apuna - Maijala, Eero (My University, 2026)
Kliininen päätöksenteko tukeutuu yhä useammin digitaalisiin järjestelmiin tietointensiivisessä terveydenhuoltoympäristöissä. Tekoälyn kehitys mahdollistaa moniagenttijärjestelmät, joissa useat itsenäiset tekoälyagentit toimivat yhteistyössä ja tarjoavat uusia mahdollisuuksia kliinisen päätöksenteon tukijärjestelmien kehittämiseen. Tässä kanditutkielmassa tarkastellaan, miten moniagenttisia tekoälyjärjestelmiä voidaan hyödyntää kliinisen päätöksenteon tukijärjestelmissä, mitä hyötyjä ne tuovat sekä mitkä tekijät rajoittavat niiden käyttöönottoa. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, jossa tarkasteltiin vuosina 2023–2025 julkaistuja tutkimuksia. Aineisto haettiin Scopus-, PubMed- ja IEEE Xplore tietokannoista. Lopulliseen tarkasteluun sisällytettiin yksitoista artikkelia, joissa esitettiin ja arvioitiin konkreettisia moniagenttisia kliinisen päätöksenteon tukijärjestelmiä. Arvioidut moniagenttiset järjestelmät koostuvat useista suuria kielimalleja hyödyntävistä tekoälyagenteista, joille on määritelty kliinisiä tiimejä mukailevat erikoistuneet roolit, kuten tiedonhaku, päättely, tiedon varmentaminen ja koordinointi. Yksittäisiin tekoälymalleihin perustuviin ratkaisuihin verrattuna moniagenttiset järjestelmät saavuttavat tutkimuksissa paremman diagnostisen ja ennustavan tarkkuuden sekä tarjoavat selitettävämpää ja johdonmukaisempaa päätöksenteon tukea. Järjestelmien arviointi on toistaiseksi tapahtunut ainoastaan testiaineistoilla. Niiden käyttöönottoa rajoittavat laskennallinen kuormitus, vasteaika, rajallinen multimodaalinen tiedonkäsittely sekä eettiset ja sääntelyyn liittyvät kysymykset. Moniagenttiset tekoälyjärjestelmät voivat tehostaa kliinisen päätöksenteon tukijärjestelmiä, mutta niiden siirtyminen osaksi todellisia kliinisiä työnkulkuja edellyttää vielä lisätutkimusta ja käytännön validointia.
Keywords: Tekoälyagentti, Moniagenttijärjestelmä, Kliinisen päätöksenteon tukijärjestelmä