Leikkausten jälkeiset infektiot Tyksissä SIRO-aineiston pohjalta vuosina 2013-2017 - Mattila, Ilkka (My University, 2019)
Tämän tutkimuksen aiheeksi valikoitui leikkausten jälkeiset infektiot Tyksissä SIRO-aineiston pohjalta vuosina 2013-2017. Tarkoituksena on perehtyä leikkausten jälkeisiin infektioihin Tyksissä ja muissa sairaanhoitopiireissä sekä tehdä vertailua näiden kesken. SIRO-rekisteri on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä rekisteri, johon ilmoitetaan muun muassa leikkausten jälkeiset infektiot, infektiotyyppi ja leikkausmäärät. SIRO-rekisteriin kuuluminen on vapaaehtoista ja sairaanhoitopiiri voi itse valita mitkä tulokset rekisteriin ilmoittaa. Aineistona käytettiin Tyksin ja muiden sairaanhoitopiirien tuloksia vuosilta 2013-2017. Seurattaviksi toimenpiteiksi valikoitui sepelvaltimoiden ohitusleikkaus, lonkan tekonivelleikkaus, lonkan tekonivelen uusintaleikkaus, reisiluun murtumaleikkaus, polven tekonivelleikkaus, polven tekonivelen uusintaleikkaus ja keisarileikkaus. Näistä toimenpiteistä tutkittiin muun muassa toimenpiteiden määriä, infektioiden määriä ja infektioiden esiintyvyyksiä. Vertailua tehtiin myös elektiivisten ja päivystysleikkauksien välillä sekä eri infektion toteamistapojen välillä. Tilastollisiin analyyseihin käytettiin Khiin neliötestiä. Tutkimuksessa tuli esiin, että infektioprosentit olivat Suomessa kansainvälisesti hyväksytyllä tasolla. Sairaanhoitopiirejä vertailtaessa Tyksin tulokset tekonivel- ja traumatologisissa leikkauksissa ovat muihin sairaanhoitopiireihin nähden parempia, mutta keisarileikkausten osalta puolestaan heikompia. Huomionarvoista on myös se, että Suomesta puuttuu yksi yhtenäinen järjestelmä, johon kaikki sairaanhoitopiirit julkaisisivat tuloksensa. Vaihtelua rekisteröintiaktiivisuudessa havaittiin monissa eri leikkaustyypeissä.