Hoitohenkilökunnan merkitys kaatumistapaturmien ehkäisyssä iäkkäiden pitkäaikaishoidossa - Toivanen, Timo (My University, 2025)
Ikääntyneiden kaatumistapaturmat ovat merkittävä haitta potilasturvallisuudelle ympärivuorokautisen hoivan ympäristössä ja niiden ehkäisy on keskeinen osa ennaltaehkäisevää hoitotyötä. Tämän tutkielman tarkoituksena oli kuvata hoitohenkilökunnan merkitystä kaatumistapaturmien ehkäisyssä ympärivuorokautisessa hoivassa ja tarkastella käytännön keinoja, joilla henkilöstö voi vaikuttaa kaatumisriskiin ja sen pienentämiseen. Tutkimus toteutettiin integratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Aineisto haettiin tietokannoista PubMed, CINAHL ja Medic. Hakujen tuloksena löytyi 546 alkuperäistutkimusta, joista sisäänotto- ja poissulkukriteerien perusteella valikoitui analyysiin 10 alkuperäistutkimusta. Tutkielman keskeisiksi tuloksiksi nousivat neljä hoitohenkilökunnan toimintaa kuvaavaa teemaa: hoitoympäristön muokkaus, henkilöstön koulutus, asukkaiden tarkkailu ja kaatumisriskin arviointi. Näiden osa-alueiden vahvistaminen edistää kaatumisten ehkäisyä ympärivuorokautisessa hoidossa. Hoitohenkilökunnan koulutuksella, moniammatillisella yhteistyöllä ja yhtenäisillä arviointikäytännöillä on keskeinen rooli turvallisen hoitoympäristön luomisessa. Jatkotutkimuksessa tulisi tarkastella hyvinvointialueiden käytäntöjä ja strategioita kaatumisten ehkäisyssä sekä kehittää yhtenäisiä arviointimenetelmiä ja koulutusmalleja hoitohenkilökunnalle.
Keywords: kaatumistapaturmat, ehkäisy, ikääntynyt, ympärivuorokautinen hoiva, Long Term Care, Fall Prevention, Accidental Falls, prevention