Itseohjautuvien ajoneuvojen turvallisuus - Motturi, Samuli (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tutkitaan itseohjautuvien ajoneuvojen turvallisuutta liikenteessä. Tutkielman tarkoituksena on tarkastella itseohjautuvan ajoneuvon turvallisuuteen liityviä mahdollisia ongelmia ja teknologisia ratkaisuja havainnointiin liittyen. Tutkielmassa käsitellään sensoreiden käyttöä, tekoälyn hyödyntämistä ja liikenteessä tapahtuvaa kommunikaatiota verkon ylitse. Vaikka itseohjautuvan ajoneuvon teknologia ja kehitys etenee valtavaa tahtia, ei ole varmaa kuinka suurena osana liikennettä itseohjautuvat ajoneuvot tulevat olemaan tulevaisuudessa. Yksi suurimmista rajoittavista tekijöistä on turvallisuus. Mahdollisiin turvallisuusongelmiin on tarjolla erilaisia teknologisia ratkaisuja, joissa yhdistyy tekoäly, koneoppiminen, kamerat ja sensorit. Näitä ratkaisuja kehitetään jatkuvasti ja kehitykseen investoidaan paljon, koska itseohjautuvien ajoneuvojen mahdollisten hyötyjen uskotaan olevan sen arvoista. Vielä on kuitenkin tärkeää keskittyä itseohjautuvien ajoneuvojen turvallisuutta uhkaaviin tekijöihin, jotta itseohjautuvan ajoneuvon hyötyihin päästäisiin. Itseohjautuvan ajoneuvon turvallisuuden kannalta uhkaavia tekijöitä ovat muiden liikenteen käyttäjien arvaamattomuus, kevyen liikenteen käyttäjät, vaativat sekä muuttuvat olosuhteet ja tietoturvallisuus. Tässä tutkielmassa ei käsitellä erikseen tietoturvallisuutta.
Keywords: itseohjautuva ajoneuvo, turvallisuus, havainnointi