Liiketoimintakauppa ilman arvonlisäveroseuraamuksia AVL 19 c § 1 momentin mukaisesti - Louhivuori, Antti (My University, 2026)
Tutkielma käsittelee liiketoimintakauppojen arvonlisäverokohtelua arvonlisäverolain (AVL) 19 c §:n 1 momentin mukaisesti. Työn tavoitteena on selvittää, millä edellytyksillä liiketoimintakaupan yhteydessä tapahtuva tavaroiden ja palvelujen luovutus ei ole AVL:n tarkoittamaa myyntiä, jolloin luovutus jää kokonaan arvonlisäverotuksen ulkopuolelle. Tutkimuskysymyksenä on, milloin AVL 19 c §:n 1 momentin soveltamisedellytykset täyttyvät liiketoimintakaupoissa. Tutkimusmenetelmänä on oikeusdogmatiikka, jota täydennetään oikeushistoriallisella näkökulmalla. Teoreettinen viitekehys perustuu voimassa olevan oikeuden systematisointiin ja tulkintaan hyödyntäen lakia, esitöitä, oikeuskirjallisuutta sekä kansallista ja EU-oikeuskäytäntöä. Keskeisinä tutkimustuloksina voidaan huomata, että AVL 19 c §:stä voidaan tunnistaa kolme erillistä soveltamisedellytystä, joiden tulee täyttyä, jotta liiketoimintakauppaan voidaan soveltaa kyseisetä lainkohtaa. Ensinnäkin luovutuksen kohteena tulee olla liike tai sen osa, joka mahdollistaa itsenäisen taloudellisen toiminnan. Toiseksi luovutuksen tulee tapahtua liiketoiminnan jatkajalle, jonka tarkoituksena on jatkaa liiketoimintaa siirretyllä omaisuudella. Kolmanneksi luovutettua omaisuutta tulee ryhtyä käyttämään arvonlisäverollisessa toiminnassa. Säännöstä voidaan soveltaa myös liiketoimintakauppoihin, joissa luovutetaan liiketoimintaa valmisteleva yritys. Sen sijaan pelkkä yksittäisten varallisuuserien myynti tai liiketoiminnan välitön lopettaminen estää pykälän soveltamisen.
Keywords: arvonlisävero, arvonlisäverolaki, liiketoiminta, luovutus, verotus