Oppimista tukeva työympäristö, henkilöstökoulutus ja vaikutusmahdollisuudet suomalaisessa palkkatyössä - Jokila, Jenna; Korventausta, Sanni (My University, 2019)
Tämän kvantitatiivisen tutkimuksen tarkoituksena on selvittää oppimista tukevan työympäristön, työntekijän vaikutusmahdollisuuksien sekä henkilöstökoulutukseen osallistumisen välisiä yhteyksiä. Tutkimuksessa selvitetään myös sukupuolen, työsuhteen keston, työsuhteen laadun, sosioekonomisen aseman, toimialan sekä esimiesaseman yhteyttä vaikutusmahdollisuuksiin sekä oppimista tukevaan työympäristöön. Tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään työpaikan oppimisympäristön laatuun vaikuttavia tekijöitä erityisesti oppivan organisaation sekä osaamisen kehittämisen teorioiden kautta. Tutkimuksen aineisto on vuoden 2015 työolobarometri. Vuosittain toteutettava työolobarometri on kattava kyselytutkimus suomalaisten palkansaajien työoloista. Vuoden 2015 työolobarometriin vastasi 1741 palkansaajaa ja tulokset ovatkin hyvin yleistettävissä kaikkiin suomalaisiin palkansaajiin. Laajan aineiston ansiosta tutkimuksessa on voitu hyödyntää monipuolisesti erilaisia kvantitatiivisia menetelmiä, keskeisimpinä t-testi, regressioanalyysi sekä yksisuuntainen varianssianalyysi. Tutkimuksen tulokset ovat suurimmaksi osaksi samansuuntaisia aiempien tutkimusten kanssa. Tutkimus osoittaa, että vaikutusmahdollisuudet ja korkea sosioekonominen asema ovat positiivisesti yhteydessä oppimista tukevaan työympäristöön. Henkilöstökoulutukseen osallistuminen on yhteydessä palkansaajan vaikutusmahdollisuuksiin ja oppimista tukevaan työympäristöön. Vaikutusmahdollisuuksien korkeaa tasoa voi tutkimuksen mukaan selittää myös esimiesasema ja miessukupuoli. Naissukupuoli ja esimiesasema puolestaan ovat positiivisesti yhteydessä oppimista tukevaan työympäristöön. Toimialan osalta teollisuudessa työskentelevät palkansaajat arvioivat työpaikkansa oppimisympäristön huonommaksi kuin yksityisissä palveluissa ja kunnalla työskentelevät palkansaajat. Tutkimus vahvistaa pääosin aikaisempaa käsitystä vaikutusmahdollisuuksien, henkilöstökoulutuksen ja oppimista tukevan työympäristön välisistä yhteyksistä.
Keywords: henkilöstökoulutus, kvantitatiivinen tutkimus, oppiva organisaatio, osaaminen, työolot, työympäristö, vaikuttaminen