Monipilven hyödyt ja haitat - Haukilahti, Harri (My University, 2025)
Pilvialalla monipilvi on noussut valtavaan rooliin pilvipalveluiden tulevaisuudesta ja niiden käytöstä keskustellessa. Monipilvi ei kuitenkaan ole ongelmaton ratkaisu ja tästä syystä sen käyttöönotto on suuressa osassa pilvialaa edelleen vasta harkintavaiheessa. Tässä tutkimuksessa käydään läpi pilvipalveluihin liittyvä sanasto, sen merkitys monipilvessä ja yleisiä virheitä sanaston käytössä. Tämän jälkeen tutkitaan monipilven tuomat hyviä ja huonot puolet ja miten pilvialalla suhtaudutaan monipilveen tällä hetkellä. Tutkimuksessa keskitytään monipilveen, mutta muutkin pilvipalvelumuodot käsitellään ja monipilveä verrata vaihtoehtoisiin ratkaisuihin. Suurin osa analyysista tehdään verraten yhden pilven käyttöön. Tiedonhaussa tutkimuksessa käytettiin kontakteja pilvialan ammattilaisiin ja tiedonhallintojohtajaan ja näitä hyödyntäen tehtiin kattava katsaus pilvialan ajankohtaisesta näkemyksestä monipilveä kohtaan. Tarkoituksena oli saada ajankohtaisia näkemyksiä tieteellisen tekstin tueksi. Monipilven hyödyt tiivistyivät kustannustehokkuuteen, järjestelmien moderniuden ylläpitämiseen ja joustavuuteen, joka auttaa ongelmatilanteissa yllättävien maailmanmuutosten tapahtuessa. Ongelmiksi sen sijaan ilmeni kompleksisuus, resurssien tarpeen nousu organisaatiotasolla sekä monipilven tuomat tietoturvariskit.