"That's not what you're hungry for" : Kannibalismi Yellowjackets tv-sarjassa - Rania, Iiris (My University, 2025)
Kannibalismi on ikivanha yhteiskunnallinen tabu. Länsimaissa on halki historian suhtauduttu pelolla ja kuvotuksella ajatukseen kannibalismista. Tutkielmani keskittyy kannibalismin kuvauksiin amerikkalaisen tv-kanavan Showtime:n julkaisemassa Yellowjackets tv-sarjassa. Sarjassa seurataan vuonna 1996 lentokoneonnettomuudessa pohjoiseen erämaahan joutunutta teinityttöjen jalkapallojoukkuetta. Joukkueen tarvitsee selviytyä erämaassa keinoja kaihtamatta. Sarjassa näytetään, miten jalkapallojoukkue päätyy metsästämään ja syömään toisiaan. Tutkielmani keskittyy siihen, miten sarjassa kuvataan kannibalismia ja miten hirviömäisyys näkyy tässä kuvauksessa, sekä miten rituaalikontekstia hyödynnetään näissä kuvauksissa. Aineistossa rituaalikonteksti ilmaistaan uskonnollisten viitteiden kautta. Kannibalismi tapahtuu Katolisen ehtoollisrituaalin tyyppisenä transsubstantiaationa, jossa ruumis muutetaan rituaalin ajaksi ruoaksi. Kannibalismia edeltävissä ja pohjustavissa kohtauksissa rituaalikonteksti on antiikin Kreikan Dionysoksen hurmiollisen kultin kiihkoa mukaileva, missä käyttäytyminen muuttuu normaalista villiksi. Teoriaohjaava laadullinen sisällönanalyysi perusteella aineistossa kannibalismi ilmenee hirviömäisenä Jeffory Jerome Cohenin Monster Theory: Reading Culture teoksessa määriteltyjen hirviömäisyyden teesien kautta. Hirviömäisyys on kulttuurisesti ilmenevää ja hirviöt kertovat aina niitä sisältävistä kulttuureista. Hirviömäisyys on aina suhteessa kulttuurisiin asenteisiin ja sääntöihin. Aineistossa kannibalismi näyttäytyy hyväksyttyjen kulttuuristen rajojen ylittämisen kautta hirviömäisenä. Sarjassa hahmot ylittävät ihmisyyden rajat sekä tyttöyden ja naiseuden rajat ja täten siirtyvät liminaalitilaan hirviömäisyyden puolelle. Liminaalitila on kulttuurin määrittelemien kategorioiden välissä ja ulkopuolella. Aineistossa kannibalismi toimii myös metaforana sarjan hahmojen tunteille hirvimäisen ja rituaalisen käyttäytymisen lisäksi. Kannibalismi toimii halun ja rakkauden ilmaisuna, kun aineistossa hahmot syövät osan rakastamastansa henkilöstä. Ikivanha tabu näyttäytyy siis aineistossa rituaalikontekstin kautta hyväksyttävänä, mutta hirviömäisenä käyttäytymisenä, missä hahmojen täytyy ylittää normaalin yhteiskunnan rajat, jotta he voivat käyttäytyä näin. Kannibalismi on hirviömäistä, mutta sarjan hahmoille rituaalikontekstissa hyväksyttävää.
Keywords: kannibalismi, liminaalisuus, rituaalit, tabut, Yellowjackets