Matematiikka-ahdistuksen syyt - Alho, Maija (My University, 2020)
Matematiikka-ahdistuksen määritellään olevan matemaattisen tehtävän suorittamaa levottomuutta, joka ilmenee pelkona, stressinä, turhautumisena ja matematiikan kokemisena vastenmielisenä. Jopa 60-80 prosenttia ihmisistä kärsii siitä. Matematiikka-ahdistus vaikuttaa siitä kärsivän yliopisto-opintojen ja työpaikan valintaan. Tämä kirjallisuuteen perustuva tutkielma tutkii, mitkä henkilön ominaisuudet tai tilanteet ja ympäristötekijät aiheuttavat tai ovat kytköksissä matematiikka-ahdistuksen kanssa. Matematiikka-ahdistusta aiheuttavia tekijöitä ei saatu varmuudella selville, mutta tutkielmassa huomattiin monia tekijöitä, jotka olivat kytköksissä matematiikka-ahdistuksen kanssa. Tutkielmassa huomattiin, että henkilön ikä, sukupuoli, persoonallisuustyyppi, matematiikka- ja saavutusmotivaatio sekä asenne, itseluottamus ja uskomukset vaikuttivat matematiikka-ahdistukseen. Huomattiin myös, että mikäli henkilö kärsi yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä, testiahdistuksesta, muista ahdistuksista, dyskalkuliasta tai ADHD:sta, hänen matematiikkaahdistuksensa oli suurempi. Myös älykkyyden ja suoriutumisen huomattiin olevan yhteydessä matematiikka-ahdistukseen. Matematiikka-ahdistuksen todettiin olevan yhteydessä myös aivojen erilaiseen käyttäytymiseen ja työmuistin pienenemiseen. Tilanne- ja ympäristötekijöistä huomattiin aikapainostuksen, tiettyjen tehtävätyyppien sekä opettajien ja vanhempien uskomuksien ja matematiikka-ahdistuksen vaikuttavan matematiikkaahdistuksen suuruuteen.
Keywords: matematiikka-ahdistus, matematiikka-ahdistuksen syyt