PELIMO – Lärarguide : Ett digitalt redskap för undervisning i kulturell mångfald - (:unkn) unknown (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2021)
Kulturell mångfald syns och hörs i Finland och är närvarande även i grundskolans vardag. Öppenhet inför kulturell mångfald kräver övning. Skillnader i elevernas etniska, socioekonomiska och religiösa bakgrund samt familjestruktur gör varje elev och elevgrupp kulturellt sett unik. Med hjälp av vilka metoder kan läraren ta upp mångfald med sina elever? Avsikten med PELIMO-projektet är att svara på detta behov. Det digitala spelet PELIMO med tillhörande lärarguide är redskap för att behandla kulturell mångfald i undervisningen. Spelet och uppgifterna i guiden är riktade till elever i årskurserna 4-6 inom ramen för undervisningen i samhällslära, men de kan också tillämpas i andra läroämnen. PELIMO-projektets lärarguide innehåller instruktioner för ibruktagandet av det digitala spelet och utnyttjandet av det i undervisningen. Med hjälp av centrala begrepp som hör ihop med kulturell mångfald har informationen i guiden samlats i en koncis form. Guiden innehåller också ett brett urval praktiska övningar, med vars hjälp man inom undervisningen lätt kan fördjupa sig i ämnet kulturell mångfald. Vår önskan är att spelet och övningarna ska medföra nya infallsvinklar i undervisningen och leda riktningen mot en kulturell mångfald som karakteriseras av rikedom och tolerans.