ESG-tekijät pankkialan riskienhallinnassa - Hakuli, Hanna (My University, 2024)
ESG-tekijät ovat viimeisten vuosien aikana noussut trendiksi yritysten toiminnassa. Sekä finanssikriisi että COVID-19-pandemia ovat kasvattaneet kiinnostusta vastuullisuuskysymyksiä kohtaan. ESG kattaa sisällään ympäristölliset, sosiaaliset ja hallinnolliset toimet. ESG on tuonut Euroopan unionin alueelle myös uutta lainsäädäntöä, ja merkittävimpänä näistä mainittakoon kestävän kehityksen raportointidirektiivi, jonka säännöt tulevat sovellettavaksi vuoden 2024 tilikaudelle. Säännösten tarkoituksena on ohjata yritysten ja rahoituslaitosten toimintaa kohti Euroopan vihreän sopimuksen tavoitteita sekä antaa vertailukelpoista ja läpinäkyvää tietoa sidosryhmille. Pankkialan nykyisenä haasteena pidetään riskien ymmärtämistä ja hallintaa. Pankkien perinteiset riskit vaikuttavat itse instituution, mutta ESG-tekijät vaikuttavat myös niihin riskeihin, joille pankki altistaa sidosryhmänsä. ESG:n merkitys on kasvanut pankkialalla uuden sääntelyn, ulkoisten paineiden, riskienhallinnan ja etenkin maineriskinhallinnan seurauksena. ESG-riskienhallinta on tuonut pankkien riskienhallintaan haasteita, kuten muuttuva sääntely, mainekysymykset sekä ESG-tekijöiden ristiriitainen arviointi. Tutkimuksissa on havaittu ongelmia sen kannalta, mikä tekijöistä vaikuttaa ESG-suoriutumiseen eniten ja miten. Toisaalta ESG-riskienhallinta on tuonut myös mahdollisuuksia pankkien toimintaan, kuten luotonannon vaihtelun hillintä, kriisien aikana paremmin selviytyminen sekä pankin arvon nousu. Lähtökohtaisetsi ESG-tekijöiden pitäisi olla mahdollisuus, sillä ne edistävät kestävän maailman saavuttamista.
Keywords: ESG, ESG-riskienhallinta, riskienhallinta, pankkiala, vastuullisuus