Systeemiajattelu – erottamaton osa tulevaisuudentutkimusta - Suomi Reima (Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, 2025)
Systeemiajattelu on keskeinen osa kaikkia tieteitä, myös tulevaisuudentutkimusta. Ilman systeemiajattelua maailman hahmottaminen olisi mahdotonta. Koko maailma koostuu erilaisista systeemeistä, osan tunnemme melko hyvin, osa on ihmiskunnalle ja tieteelle vielä hämärän peitossa. Systeemiajattelussa on keskeistä ymmärtää, miten kokonaisuus toimii: millaisia osia kokonaisuudessa on ja mitkä ovat näiden osien vuorovaikutukset. Systeemiajattelu ei ole eheä intellektuaalinen kokonaisuus, vaan eri tieteenalat ovat omaksuneet systeemiajattelun eri tavalla. Ei ole oikeaa tai väärää systeemiajattelua, vaan erilaisia tapoja painottaa asioita. Tulevaisuudentutkimusta voidaan pitää yhtenä systeemiajattelun pioneereista, sillä tulevaisuudentutkimukseen kuuluu keskeisesti kokonaisuuksien hahmottaminen.
Tulevaisuudentutkimus tutuksi – Perusteita ja menetelmiä