Alisuoriutuvan työntekijän irtisanominen ja työnantajan velvollisuudet alisuoriutuvaa työntekijää kohtaan ennen irtisanomista - Sillanpää, Annika (My University, 2023)
Alisuoriutuva työntekijä nähdään yrityksessä ongelmana, joka vaikuttaa niin työyhteisön toimivuuteen kuin yrityksen tehokkuuteen. Alisuoriutuvan työntekijän irtisanominen ei kuitenkaan ole yksiselitteistä. Tutkielma tarkastelee työnantajan velvollisuuksia alisuoriutuvaa työntekijää kohtaan ennen irtisanomista sekä työntekijän alisuoriutumisen rinnastumista työsopimuslain irtisanomisperusteena pidettävään työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavan velvoitteen vakavaan rikkomiseen tai laiminlyöntiin. Tutkielma on lainopillinen ja se systematisoi ja tulkitsee voimassa olevaa oikeutta. Alisuoriutuminen ei ole oikeudellinen termi, eikä lainsäädäntö täsmennä milloin työntekijän työsuoritusten taso on niin heikkoa, että se oikeuttaisi irtisanomiseen. Alisuoriutuvan työntekijän irtisanomisen laillisuus toteutetaan kokonaisarviointina ja näin monet tekijät, kuten työntekijän ja työnantajan asema, laiminlyönnin tai rikkomuksen aste sekä työn luonne, vaikuttavat arviointiin. Oikeuskäytäntöön perusten alisuoriutumista voidaan pitää työsopimuslain mukaisena työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavan velvoitteen vakavana rikkomisena tai laiminlyöntinä vain, kun alisuoriutuminen on riittävän olennaista ja silloin kun alisuoriutuminen johtuu työntekijästä itsestään. Ennen työntekijän irtisanomista, työnantajalla on kuitenkin velvollisuuksia alisuoriutuvaa työntekijää kohtaan. Työnantajan tulee työhönottovaiheessa pyrkiä selvittämään työntekijän ammatillinen osaamisen taso sekä arvioida, soveltuuko työntekijä ajateltuun työtehtävään. Työnantajan tulee perehdyttää työntekijä työhönsä ja asettaa työntekijälle tavoite. Työntekijälle asetetun tavoitteen tulee olla kohtuullinen ja työntekijällä tulee olla mahdollisuus vaikuttaa tavoitteeseen pääsemiseen. Kun työntekijä alkaa alisuoriutumaan, työnantajan tulee selvittää mistä työntekijän alisuoriutuminen johtuu ja tarvittaessa opastaa ja ohjata työntekijää työnteossa. Työnantajan tulee antaa työntekijälle irtisanomisuhkainen varoitus ja riittävä aika parantaa menettelyään ennen mahdollista irtisanomista. Oikeuskäytännön perusteella työnantajan velvollisuuksien laiminlyönnit alisuoriutuvaa työntekijää kohtaan voivat muodostaa esteen irtisanomiskynnyksen täyttymiseen, vaikka työntekijä alisuoriutuisikin.
Keywords: työoikeus, työsopimuslaki, työntekijän alisuoriutuminen, työntekijän irtisanominen, työvelvoitteen laiminlyönti, työnantajan velvollisuudet