Värikarttoja vai valtuustopaikkoja? : Nuorisovaltuusto poliittisen osallistumisen paikkana viidessä maaseutumaisessa kunnassa - Matti, Selmasisko (My University, 2025)
Nuorten osallistamiseksi poliittiseen päätöksentekoon on Suomen kuntiin perustettu nuorisovaltuustoja. Nuorten osallistamisella pyritään vastaamaan haasteeseen siitä, että nuorten äänestysaktiivisuus on matalaa, ja erityisesti alaikäisten nuorten kohdalla on oikeuksien ja velvollisuuksien epätasapaino. Nuorisovaltuustoihin suhtaudutaan kahtiajakoisesti, sillä samaan aikaan nuorisovaltuustoja kritisoidaan näennäisiksi sekä ylistetään tehokkaaksi keinoksi saada nuorten näkökulma osaksi päätöksentekoa. Suomen lainsäädäntö velvoittaa kuntia perustamaan nuorisovaltuuston, mutta laintulkinnat vaihtelevat, mikä luo erilaisia vaikutusmahdollisuuksia. Tämä tutkielma selvittää, tarjoavatko nuorisovaltuustot aidon poliittisen osallistumisen paikan vai jääkö toiminta kritiikin kaltaiseksi näennäiseksi osallistumiseksi. Tarkemmin tutkielma tarkastelee sitä, miten nuoria osallistetaan nuorisovaltuustojen kautta ja minkälaisen poliittisen osallistumisen paikan ne tarjoavat nuorille. Aineisto koostuu viiden maaseutumaisen kunnan nuorisovaltuustojen puheenjohtajien haastatteluista, joita analysoidaan teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Analyysin tukena käytetään osallistumisen teoriaa sekä Hartin osallistumista luokittelevaa teoreettista mallia. Tulokset osoittavat osallistamisen tapojen olevan samanlaisia, mutta osallistumisen laatu riippuu käytännön toteutuksesta.
Keywords: nuorisovaltuusto, nuoret, osallistaminen, poliittinen osallistuminen, osallisuus