Lasten toispuoleiset kuuloviat ja niiden etiologia - Marttinen, Arttu (My University, 2025)
Toispuoleinen kuulovika määritellään siten, että toisessa korvassa on kuulonalenema ja toinen korva kuulee normaalisti. Toispuoleinen kuulonalenema voi vaihdella lievästä kuulonalenemasta aina toispuoleiseen kuurouteen asti. Aikaisemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että toispuoleinenkin kuulovika vaikuttaa kielteisesti lasten puheen sekä suuntakuulon kehittymiseen kuten myös sosiaalisiin taitoihin ja akateemiseen suoriutumiseen. Nämä voivat aikuisena johtaa matalampaan koulutustasoon ja huonompaan työllistymiseen. Kuuloviat voidaan luokitella aistimistyyppisiin, johtumistyyppisiin ja kombinoituihin vikoihin. Toispuoleisen aistimistyyppisen kuulovian yleisimpiä aiheuttajia ovat sisäkorvan rakennepoikkeavuudet (esimerkiksi kuulohermon tai simpukan puuttuminen tai poikkeava rakenne) ja synnynnäinen sytomegalovirusinfektio (cCMV). Toispuoleisen johtumistyyppisen kuulovian yleisimpiä aiheuttajia ovat erilaiset vammat, korvan rakenteelliset poikkeavuudet ja helmiäiskasvain eli kolesteatooma.