Yritysvastuuraportointi : Prosessi sisällön määrittämiseksi case-yrityksen näkökulmasta - Kejonen, Anna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Vastuullisuuden merkitys yritysten liiketoiminnassa kasvaa koko ajan. Vastuullisuus koetaan yrityksen pitkän aikavälin menestystekijänä, joka luo yritykselle kestävää arvoa. Yritysvastuuraportointi on viime vuosina kasvanut tasaisesti sekä Suomessa että muualla maailmassa. Euroopan Unionin direktiivi (2014/95/EU), joka annettiin 22.10.2014, velvoittaa ensimmäistä kertaa EU:n alueella tietyt yritykset raportoimaan vastuullisuudestaan. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia prosessia, jonka yritysvastuuraportoinnin aloittava yritys käy läpi määrittäessään yritysvastuuraportille sisällön. Tutkimus selvittää lisäksi, vastaako projektin lopputulos alussa määriteltyjä tavoitteita. Tutkimuksen teoreettinen osuus muodostuu ympäristölaskentatoimen teorioista ja suorituskyvyn mittaamiseen tarkoitettujen tekniikoiden esittelystä sekä yritysvastuuraportoinnin taustojen ja ohjeistojen läpikäymisestä. Teoreettinen osuus perustuu aihetta käsittelevään kirjallisuuteen sekä aiheesta aiemmin tehtyihin tutkimuksiin. Tämä tutkimus toteutettiin case-tutkimuksena ja empiirinen aineisto kerättiin projektikokousten materiaaleista, havainnoimalla projektiryhmän kokouksia ja ryhmän jäseniä haastattelemalla. Tutkimuksen empiirisessä osuudessa esitellään caseyrityksen yritysvastuuraportoinnin sisällönmääritysprosessi ja lopputuloksena syntynyt toimintasuunnitelma, joka sisältää vastuuraportoinnin aihealueet, tavoitteet ja mittarit. Yritysvastuuraportoinnille ei ole olemassa yhtä oikeaa mallia vaan jokainen yritys luo tavoitteet ja mittarit omasta näkökulmastaan. GRI-ohjeiston mukainen raportointi on yleisintä, mutta se on saanut myös kritiikkiä konkreettisten mittareiden ja toimenpiteiden puuttumisesta. Mitä tapaa yritys päättääkin käyttää, pitää tavoitteiden ja mittareiden valinnassa olla tarkkana, jotta niitä käytetään oikean päätöksenteon tukena. Lisäksi näyttäisi olevan selkeä puute tutkimukselle, jossa selvitetään yritysten käyttämien johdon laskentatoimen tekniikoita yritysvastuuraportoinnin tukena. Caseyrityksen projektille voitiin määritellä useita tavoitteita, riippuen kenen näkökulmasta projektia ja lopputuloksia tarkastellaan. Konsernin näkökulmasta projekti oli onnistunut, sillä kaikki materiaali saatiin tuotettua ja palautettua aikataulussa. Projektiryhmän toiveena ollut vastuullisuusasioiden integroiminen osaksi yrityksen liiketoimintaa jäi vielä toteutumatta. Sidosryhmäteorian mukaiset tavoitteet projekti täytti olennaisuusanalyysin käytön kautta. Yritysvastuuraportoinnin avulla saadaan nostettua esille vastuullisuusteemoja, joihin yrityksen pitäisi kiinnittää huomiota. On kuitenkin yrityksestä kiinni, tuleeko vastuullisuudesta osa yrityksen toimintakulttuuria.