Yhteistyön rooli toimitusketjujen optimoinnissa: Lean-periaatteiden soveltaminen - Bäckström, Julius (My University, 2025)
Toimitusketjujen optimointi on noussut keskeiseksi kilpailueduksi globaalissa liiketoimintaympäristössä, jossa yritykset kohtaavat jatkuvia paineita kustannusten alentamiseen, toimitusaikojen lyhentämiseen ja kestävän kehityksen edistämiseen. Lean-ajattelu, joka kehitettiin alun perin Toyotan tuotantojärjestelmässä (TPS), tarjoaa systemaattisen lähestymistavan hukan vähentämiseen ja asiakasarvon maksimointiin. Lean-periaatteiden menestyksekäs soveltaminen toimitusketjuissa edellyttää kuitenkin tiivistä yhteistyötä kaikkien ketjun osapuolten – toimittajien, valmistajia, logistiikkayritysten ja asiakkaiden välillä. Tämä kandidaatin opinnäytetyö tarkastelee yhteistyön roolia lean-periaatteiden soveltamisessa toimitusketjujen optimoinnissa kirjallisuuskatsauksen avulla. Tutkimuksessa vastataan kolmeen keskeiseen tutkimuskysymykseen: 1. Miten yhteistyö toimitusketjun osapuolten välillä tukee lean-periaatteiden (JIT, VSM, Kaizen) soveltamista? 2. Mitä haasteita liittyy lean-periaatteiden käyttöönottoon monen toimijan toimitusketjuissa? 3. Kuinka lean-periaatteiden ja yhteistyön yhdistelmä vaikuttaa toimitusketjun suorituskykyyn kustannusten, toimitusajan ja asiakastyytyväisyyden osalta? Tutkimusmenetelmänä käytetään systemaattista kirjallisuuskatsausta, joka perustuu vertaisarvioituihin artikkeleihin ja kirjoihin vuosilta 2015–2025 sekä muutamaan vanhempaan lähteeseen kuten lean-ajattelun klassikkoon (Womack & Jones, 1996; Liker, 2004). Empiiristä aineistoa ei kerätä, vaan analyysi pohjautuu olemassa olevaan akateemiseen kirjallisuuteen. Tulokset osoittavat yksiselitteisesti, että ilman syvää ja digitaalisesti tuettua yhteistyötä lean-periaatteet jäävät yrityksen sisäisiksi eivätkä tuota koko ketjun optimia. Erilaiset toimitusketjujen yhteistyön keinot mahdollistavat toimitusketjujen optimoinnin, jonka seurauksena varastointikustannukset laskevat 20–45 %, toimitusajat lyhenevät 30–60 %, toimitusvarmuus nousee 95–99 %:iin ja varaston kierto kiihtyy merkittävästi. Suurimmat haasteet ovat luottamuksen puute, yhteensopimattomat tietojärjestelmät, voimatasapaino ja lyhytnäköiset kannustimet, mutta ne ovat voitettavissa pilottiprojekteilla, gain-sharing-mekanismeilla ja neutraaleilla digitaalisilla alustoilla. Johtopäätöksenä todetaan, että nykymaailmassa lean-yhteistyö ei ole valinnainen kilpailutekijä, vaan ehdoton edellytys kustannustehokkaalle, nopealle ja resilientille toimitusketjulle.
Keywords: lean-ajattelu, toimitusketjun yhteistyö, Just-in-Time (JIT), Value Stream Mapping (VSM), Kaizen, Vendor-Managed Inventory (VMI), Collaborative Planning, Forecasting and Replenishment (CPFR), Industry 4.0, toimitusketjun suorituskyky, resilienssi