Poliittisten riskien hallinta investointipäätöksenteossa : Case: Venäjän hyökkäys Ukrainaan 2022 - Mäki, Maisa (My University, 2023)
Tutkielmassa tarkastellaan investointipäätöksentekoon liittyvää poliittisten riskien hallintaa poliittisesti epävakaassa toimintaympäristössä. Tutkimuksessa tarkastellaan poliittisen riskin vaikutuksia investointien arviointiin ja investointisuunnitelmiin. Tutkielma on case-tutkimus, jossa case-esimerkkinä toimii poliittista epävakautta aiheuttava Venäjän hyökkäyssota. Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten poliittista riskiä hallitaan investointipäätöksenteossa poliittisesti epävakaassa ympäristössä sekä miten Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamat riskit vaikuttavat investointipäätöksentekoon. Tutkielma keskittyy strategisiin reaali-investointeihin. Tutkielma on toiminta-analyyttisellä tutkimusotteella suoritettu haastattelututkimus, jonka empiria rakentuu viiden riskienhallinnan asiantuntijan puolistrukturoiduista haastatteluista. Haastateltavat koostuvat suurien pörssiyritysten riskienhallinnan johtohenkilöistä sekä konsulttiyritysten asiantuntijoista, jotta yritysten riskienhallinnasta saataisiin eri näkökulmien ansiosta mahdollisimman monipuolinen kuva. Tutkielman tulokset osoittavat skenaarioanalyysin ja jatkuvuussuunnittelun merkityksen kasvavan poliittisen riskin kasvaessa. Poliittisen riskin kasvaessa skenaarioanalyysissä korostuvat äärimmäisten skenaarioiden huomiointi sekä analyysin tarkkuus. Tutkimustulosten mukaan myös tehokas jatkuvuussuunnittelu suojaa yritystä poliittisen epävakauden aiheuttamilta uhilta toiminnan jatkuvuudelle. Tutkielma vahvistaa aiemman kirjallisuuden havaintoja poliittisen riskin vaikutuksista inventoinnin lykkäysoption arvoon. Tutkimustulosten mukaan korkea poliittinen riski kasvattaa lykkäysoption arvoa, mutta lykkäysoption käyttöönottoon vaikuttavat muutkin tekijät, kuten vaatimus tuotto-odotuksen kasvusta, riskienhallintamenetelmien tehokkuus tai informaation puute. Tutkielma osoittaa, että investointien korkea tuotto-odotus voi tehdä investoinnista kannattavan, vaikka poliittinen riski olisi korkealla. Lisäksi poliittista riskiä voidaan vähentää tehokkailla poliittisten riskien minimointimenetelmillä, mikä vaikuttaa myös investointien kannattavuuteen. Jos tuotto-odotus ei ole toivottava ja poliittisia riskejä ei saada lievennettyä, investointeja voidaan lykätä. Investoinnin lykkääminen poliittisen riskin kasvun takia voi tutkielman mukaan olla myös merkki yrityksen heikosta resilienssistä tai informaation puutteesta johtuvasta epärationaalisesta päätöksenteosta. Venäjän hyökkäyssota on tutkimuksen mukaan kasvattanut lykkäysoption arvoa ja vähentänyt investointihalukkuutta. Investoinnit ovat myös viivästyneet aikataulusta saatavuushaasteista ja kustannustason epävarmuudesta johtuen. Tutkimus osoittaa investointien Venäjälle olevan jäissä pitkällä aikajänteellä, sillä luottamus Venäjään on matalalla tasolla.
Keywords: investointipäätöksenteko, poliittinen riski, riskienhallinta, skenaarioanalyysi, reaalioptio