Epäsymmetrisen informaation vaikutukset yksityisillä asuntomarkkinoilla - Markkanen, Elmeri (My University, 2025)
Hyödykemarkkinoiden tehokkuuden yksi tärkeimmistä oletuksista on se, että kaikilla markkinaosapuolilla on täydellinen informaatio kaupattavista hyödykkeistä. Todellisuudessa myyjillä on parempi tieto hyödykkeiden ominaisuuksista ja niiden laadusta kuin ostajilla eli informaatio on epäsymmetristä. Asunnot ovat monimutkaisia hyödykkeitä ja niiden hinnoitteluun liittyy monia asunnon ominaisuuksia, minkä takia asuntomarkkinoiden voidaan olettaa olevan erityisen alttiita epäsymmetriselle informaatiolle. Hyvin informoiduilla myyjillä on kannustin olla paljastamatta asunnon todellista laatua, jos asunto on laadultaan huono eikä ostaja tätä pysty havaitsemaan. Vähän informoidulle ostajalle tulee puolestaan kustannuksia, kun hän selvittää asunnon todellista arvoa. Tässä tutkielmassa tarkastellaan mitä vaikutuksia epäsymmetrisellä informaatiolla on asuntomarkkinoiden hintoihin. Tavoitteena on tarkastella epäsymmetristä informaatiota erikseen myyjien ja ostajien näkökulmasta. Lisäksi mielenkiinnon kohteena on lainsäädännön vaikutukset markkinoihin. Tutkielma perustuu sitruunamarkkinat-teoriaan (engl. lemon markets), jossa epäsymmetrinen informaatio laskee markkinoiden hintatasoa ja huonolaatuiset hyödykkeet (sitruunat) haittaavat laadukkaiden hyödykkeiden myyjiä. Toinen tutkielmassa käytetty teoria on hedoninen hinnoittelu, jossa nimenomaan hyödykkeen ominaisuudet muodostavat hyödykkeen todellisen arvon. Kirjallisuuskatsauksen keinoin havaitaan, että hyvin informoidut myyjät saavat myytyä omia asuntojaan yli markkinahinnan ja huonosti informoidut ostajat maksavat ylihintaa asunnoista suhteessa niiden todelliseen arvoon. Lainsäädännön osalta selkeänä tuloksena havaitaan, että myyjien pakolliseen tiedonantovelvollisuuteen siirtyminen vähensi huonolaatuisten hyödykkeiden markkinoita laskevia vaikutuksia. Tulokset korostavat informaatioympäristön keskeistä roolia asuntojen hinnanmuodostuksessa sekä tarvetta kehittää keinoja vähen tää markkinaosapuolten sekä sisäistä että keskinäistä informaation epätasapainoa.
Keywords: epäsymmetrinen informaatio, haitallinen valikoituminen, asuntomarkkinat, asuntomarkkinoiden lainsäädäntö