Yhteistoiminnallinen oppimisen käyttö ja kokemukset peruskoulun alaluokilla - Huhtala, Alisa; Nyfors, Liina (My University, 2026)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin yhteistoiminnallisen oppimisen käyttöä ja siihen liittyviä kokemuksia peruskoulun alaluokilla. Tutkimuksessa verrattiin luokkien 1–3 ja luokkien 4–6 välisiä eroja yhteistoiminnallisessa oppimisessa ja sen vaikutuksia luokan ilmapiiriin luokanopettajan näkökulmasta. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin luokanopettajien työkokemuksen yhteyttä yhteistoiminnallisen oppimisen menetelmien käyttöön. Yhteistoiminnallinen oppiminen on hyvin laajasti tunnettu pedagoginen toimintatapa, mutta sen toteutus opettajien kesken on hyvin vaihtelevaa. Lisäksi opettajien työkokemuksen tuoma näkökulma on huomionarvoinen yhteistoiminnallisen oppimisen menetelmien arvioinnissa ja kehittämisessä. Tutkimukseen osallistui 42 luokanopettajaa eri puolilta Suomea, ja aineisto kerättiin sosiaalisessa mediassa. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena sähköisen Webropol-kyselylomakkeen avulla ja aineisto analysoitiin SPSS 31.0 - tilastonkäsittelyohjelmalla. Aineistoanalyysin perusteella voidaan todeta, että opettajat suhtautuvat yhteistoiminnallisen oppimisen käyttöön pääosin myönteisesti. Eri luokka-asteiden välillä ei havaittu merkittäviä eroja yhteistoiminnallisen oppimisen käytössä. Lisäksi opettajat kokivat luokkiensa ilmapiirin lähtökohtaisesti myönteiseksi. Työkokemuksella ei havaittu merkittävää tilastollista yhteyttä yhteistoiminnallisen oppimisen käyttöön ja yhteistoiminnallista oppimista käytettiin melko tasaisesti jokaisessa työvuosien perusteella määritetyssä osaryhmässä. Jatkossa aihetta olisi perusteltua tutkia esimerkiksi laadullisin menetelmin syvällisemmän ymmärryksen saavuttamiseksi yhteistoiminnallisen oppimisen käytöstä ja sen mahdollisista myönteisistä vaikutuksista luokan ilmapiiriin.
Keywords: yhteistoiminnallinen oppiminen; osallisuus; luokkailmapiiri