Turun Opetushammashoitolan alamolaarin poistoon liittyvät alveoliitit syksyllä 2017 - Peltola, Jenna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkimuksen tarkoituksena oli 1) selvittää missä määrin alveoliitteja esiintyy hammaslääketieteen opiskelijoiden suorittamien hampaan poistojen jälkeen, 2) kuvata mitkä tekijät altistavat alveoliitin syntyyn sekä 3) selvittää miten alveoliitit hoidettiin. Aineisto kerättiin Turun Hyvinvointitoimialan opetushammashoitolan potilaista syksyn 2017 aikana. Tutkimus tehtiin asiakirjatutkimuksena siihen suostuneiden seitsemäntoista potilaan alamolaarien poistoista. Poiston jälkeen potilastietojärjestelmästä selvitettiin oliko potilas käynyt päivystyksessä postoperatiivisesti alveoliitin vuoksi ja jos oli, miten sitä oli hoidettu. Tämän lisäksi potilaille soitettiin ja heiltä selvitettiin muun muassa postoperatiivisen kivun määrää ja kipulääkityksen tarvetta. Lisäksi kysyttiin potilaan mielipidettä poistotoimenpiteen kulusta. Kahdelle tutkimukseen osallistuneelle (11.8%) kehittyi hampaan poiston jälkeen alveoliitti. Kummatkin potilaat hoidettiin päivystyksellisesti. Toimenpidealue puudutettiin, jonka jälkeen poistokuoppa huuhdeltiin ja kaavittiin puhtaaksi sekä luotiin uusi hyytymä. Lisäksi potilaille kirjoitettiin penisilliinikuuri ja kipulääkettä. Toiselle potilaalle kirjoitettiin lisäksi päivä sairaslomaa. Jotta voitaisiin todeta, esiintyykö alveoliittia enemmän kandidaattien tekemissä hampaan poistoissa, aihetta tulee vielä tutkia lisää.