Semanttisen piirreanalyysin lyhyt- ja pitkäkestoiset kuntoutusvaikutukset afaattisilla aikuisilla - Kortemaa, Aino; Klemola, Matilda (My University, 2025)
Afasia on aivoverenkiertohäiriöiden yhteydessä ilmenevä kielelliskognitiivinen häiriö, joka vaikuttaa sairastuneen kommunikatiiviseen toimintakykyyn. Yksi afasian yleisimmistä oireista on sananlöytämisvaikeus, jota voidaan kuntouttaa puheterapiassa erilaisin menetelmin. Tässä kandidaatintutkielmassa tutkimme semanttisen piirreanalyysin suoria kuntoutusvaikutuksia, yleistymisvaikutuksia sekä näiden pysyvyyttä. Suorat kuntoutusvaikutukset liittyvät kuntoutuksessa harjoiteltujen sanojen nimeämisen paranemiseen, kun taas yleistymisvaikutuksilla tarkoitamme tässä katsauksessa harjoittelemattomien sanojen nimeämisen paranemista. Kandidaatintutkielma toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Haimme artikkeleita Pubmed-, Medline-, Google Scholar-, APA PsycInfo-, APAarticles-, Linguistics and Language Abstracts-, Web of Science-, Scopus-, PsycInfo-, Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature- ja EBSCO-tietokannoista. Tutkielmaan valittiin vertaisarvioidut, tieteelliset artikkelit, joissa tutkitaan semanttisen piirreanalyysin kuntoutusvaikutuksia nimeämiseen aikuisilla, joilla on aivoverenkiertohäiriön aiheuttama afasia. Lisäksi artikkelien tuli olla julkaistu kokonaisuudessaan suomen tai englannin kielellä. Lopulliseen katsaukseen sisällytimme 16 artikkelia.  Katsauksen tulosten perusteella semanttinen piirreanalyysi -kuntoutus on vaikuttavaa. Tulokset tukevat erityisesti suorien kuntoutusvaikutusten ilmenemistä, mutta myös yleistymisvaikutuksista on positiivista näyttöä. Sekä havaitut suorat kuntoutusvaikutukset että yleistymisvaikutukset näyttävät olevan osin pysyviä seurantamittauksissa. Tuloksemme semanttisen piirreanalyysin kuntoutusvaikutuksista ja niiden pysyvyydestä olivat osittain linjassa aikaisempien katsausartikkeleiden kanssa, mutta viittasivat aiempaa myönteisimpiin vaikutuksiin. Aiheesta tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta. Erityisesti suuria ryhmätutkimuksia tarvittaisiin, jotta tulokset olisivat paremmin yleistettävissä. Lisäksi semanttisen piirreanalyysin kuntoutusvaikutuksista olisi tärkeää toteuttaa uusi meta-analyysi, jotta aiheesta saataisiin tarkempaa ja paremmin yleistettävää tietoa.
Keywords: afasia, anomia, kuntoutus, puheterapia, semanttinen piirreanalyysi, nimeämiskuntoutus