Factor Investing Through Smart Beta ETFs in Europe : Risk-adjusted performance and factor exposure 2017–2025 - Eerolainen, Matias (My University, 2026)
Smart beta is often described as an investment methodology that combines attributes of both passive and active investing. Similar to active investment funds, smart beta strategies seek to achieve higher returns relative to broad capital weighted indices. Unlike active funds, they aim to accomplish this at substantially lower management costs through a rules based methodology, typically tracking non capital weighted indices, which are deliberately structured around well known fundamental factors such as value, size, volatility, or momentum. This bachelor’s thesis aims to examine the risk adjusted performance and factor exposure of equity-based smart beta exchange traded funds (smart beta ETFs) with a targeted allocation to Europe during 2017–2025. The thesis focuses specifically on smart beta ETFs with low volatility, value, and size factor attributes, forming equal weighted portfolios for each strategic smart beta group. To assess relative performance, iShares STOXX Europe 600 ETF is used as a practical benchmark representing a broad, capital weighted ETF in the European stock market. The full sample period is further divided into three distinct sub periods: 2017–2019, 2020–2022, and 2023–2025. The Smart beta ETF portfolios are evaluated using conventional risk adjusted performance measures, including the Sharpe ratio, Jensen’s alpha, and maximum drawdown as a simple measure of tail risk. The empirical analysis applies the Fama-French three-factor and five factor models to assess factor exposures to systematic risk factors. The thesis finds that the selected smart beta categories tend to generate higher absolute returns than the benchmark. Moreover, low volatility and value smart beta ETF portfolios produce higher returns per unit of risk, as measured by the Sharpe ratio. Nonetheless, this does not extend into statistically significant positive alphas for any of the smart beta ETF portfolios during the sample period. Results from the regression analysis suggest that the value oriented ETF portfolio captures a clear value premium, while the size oriented ETF portfolio exhibits a corresponding size premium. At the same time, the low volatility ETF portfolio exhibits lower sensitivity to market risk and displays positive loading on the CMA factor. The thesis also finds that the size ETF portfolio occasionally produces an overlapping value premium based on the Fama-French three-factor model.

Smart beta kuvataan usein sijoitusmenetelmänä, joka yhdistää ominaisuuksia sekä passiivisesta että aktiivisesta sijoittamisesta. Aktiivisten sijoitusrahastojen tavoin smart beta -strategiat pyrkivät saavuttamaan korkeampia tuottoja suhteessa laajoihin pääomapainotettuihin indekseihin. Toisin kuin aktiiviset rahastot, ne tavoittelevat tätä huomattavasti alhaisemmilla hallinnointikustannuksilla sääntöpohjaisen menetelmän avulla, seuraamalla ei-pääomapainotettuja indeksejä, jotka on tarkoituksellisesti rakennettu tunnettujen fundamentaalisten faktoreiden, kuten arvon, koon, volatiliteetin tai momentumin ympärille. Tämän kandidaatin tutkielman tavoitteena on tutkia osakepohjaisten smart beta -ETF-rahastojen riskikorjattuja tuottoja ja faktorialtistuksia, jotka kohdennetusti allokoivat Eurooppaan vuosina 2017–2025. Tutkielma keskittyy erityisesti smart beta -ETF-rahastoihin, jotka omaavat matalan volatiliteetin, arvon ja koon faktoriominaisuuksia muodostamalla jokaisen strategian ympärille tasapainotetun portfolion. Suhteellisen tuottosuoriutumisen arvioimiseksi iShares STOXX Europe 600 ETF toimii käytännönläheisenä vertailukohteena, joka edustaa laajaa, pääomapainotettua ETF:ää Euroopan osakemarkkinoilla. Otosjakso on jaettu kolmeen erilliseen alajaksoon: 2017–2019, 2020–2022 ja 2023–2025. Smart beta -ETF-portfolioita arvioidaan perinteisillä riskikorjatuilla tuottomittareilla, kuten Sharpe-luvulla, Jensenin alfalla sekä maximum drawdown -arvoilla yksinkertaisena häntäriskin mittarina. Altistusta systemaattisille riskitekijöille arvioidaan Fama-Frenchin kolme- ja viisifaktorimalleilla. Tutkielmassa havaitaan, että valitut smart beta -kategoriat tuottavat keskimäärin korkeampia absoluuttisia tuottoja kuin vertailu-ETF. Lisäksi matala volatiliteetti- ja arvo-orientoituneet smart beta -ETF-portfoliot tuottavat korkeampia tuottoja riskiyksikköä kohden Sharpe-luvulla mitattuna. Tämä ei kuitenkaan ulotu tilastollisesti merkitseviksi positiivisiksi alfa-arvoiksi yhdellekään smart beta -ETF-portfoliolle otosjakson aikana. Regressioanalyysi osoittaa, että arvo-orientoituneet smart beta -ETF:t altistuvat selkeälle arvopreemiolle, kun taas koko-orientoituneilla ETF-portfoliolla havaitaan vastaava kokopreemio. Samalla matalan volatiliteetin ETF-portfoliot osoittavat alhaisempaa herkkyyttä markkinariskille sekä positiivisen altistuksen CMA-faktorille. Tulokset osoittavat myös, että kokofaktorin ETF-portfolio tuottaa ajoittain päällekkäisen arvopreemion, etenkin Fama-Frenchin kolmefaktorimallin perusteella.
Keywords: riskikorjatut tuotot; smart beta; faktorialtistus; ETF-rahastot; omaisuuserän hinnoittelu; regressioanalyysi; faktorisijoittaminen