Huumeita pistämällä käyttävien henkilöiden elämänlaatu : Integratiivinen kirjallisuuskatsaus - Ojala, Teemu (My University, 2026)
Pistämällä huumeita käyttävien henkilöiden elämänlaatu on kansanterveydellisesti, yhteiskunnallisesti ja hoitotieteellisesti merkittävä tutkimusaihe. Pistämällä tapahtuva huumeiden käyttö on yhteydessä kasautuviin terveysriskeihin, sosiaaliseen huono-osaisuuteen, stigmaan ja palveluihin pääsyn esteisiin. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli kuvata, millaista tutkimusta pistämällä huumeita käyttävien henkilöiden elämänlaadusta on tehty, millaiseksi pistämällä huumeita käyttävät henkilöt kokevat elämänlaatunsa ja mitkä tekijät ovat yhteydessä koettuun elämänlaatuun. Tutkielma toteutettiin integratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Tiedonhaku tehtiin CINAHL-, PubMed- ja APA PsycINFO -tietokantoihin. Tiedonhaun tuloksena saatiin yhteensä 833 viitettä, joista kaksoiskappaleiden poistamisen jälkeen jatkotarkasteluun jäi 564 viitettä. Otsikko- ja abstraktitason seulonnan jälkeen kokotekstin tarkasteluun valittiin 50 artikkelia. Lopulliseen katsaukseen sisällytettiin 17 vertaisarvioitua alkuperäistutkimusta, jotka vastasivat tutkielman tarkoitusta, tutkimuskysymyksiä sekä ennalta määriteltyjä mukaanotto- ja poissulkukriteerejä. Aineisto koostui pääosin kvantitatiivisista poikkileikkaustutkimuksista, minkä lisäksi mukana oli yksi laadullinen haastattelututkimus. Tutkimusten perusteella pistämällä huumeita käyttävien henkilöiden elämänlaatu näyttäytyi laaja-alaisesti heikentyneenä fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen elämänlaadun osa-alueilla. Heikentyneeseen elämänlaatuun olivat yhteydessä erityisesti mielenterveyden häiriöt, somaattiset sairaudet ja fyysiset oireet, sosioekonominen haavoittuvuus, stigma, syrjäytyminen, päihteiden käyttöön liittyvät tekijät sekä hoitoon kiinnittyminen. Tulosten perusteella pistämällä huumeita käyttävien henkilöiden elämänlaatua ei voida ymmärtää yksinomaan fyysisen terveyden tai päihteiden käytön näkökulmasta. Hoitotieteellisestä näkökulmasta elämänlaadun tukeminen edellyttää kokonaisvaltaista ja moniammatillista lähestymistapaa, jossa huomioidaan fyysinen terveys, psyykkinen vointi, sosiaalinen tilanne, stigmaan liittyvät kokemukset, palveluiden saavutettavuus ja hoidon jatkuvuus.
Keywords: elämänlaatu; huumeiden käyttö; stigma