“Monet menettävät henkensä samalla, kun Eurooppa rakentaa barrikadejaan” : EU:n muuttoliikepolitiikan murrosten kritiikki algerialaismedia El Watanissa - Tilander, Erika (My University, 2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tutkin, miten Euroopan unionin (EU) muuttoliikepolitiikan muutoksia arvostellaan algerialaismedia El Watanissa ja millaisen kuvan tämä antaa EU:n rajaregiimistä. EU:n muuttoliikepolitiikka muuttui vuoden 2024 aikana merkittävällä tavalla yhteisen muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksen eli paktin hyväksynnän myötä. Lisäksi samana vuonna EU:ssa tehtiin uusia poliittisia avauksia unionin palauttamispolitiikkaan ja vuoden 2008 paluudirektiiviin liittyen. EU:n on ollut aiemmin vaikea löytää konsensusta muuttoliikepolitiikkaan liittyen. Koska merkittävä osa unionin nykyistä muuttoliikepolitiikkaa perustuu kahdenvälisiin kumppanuuksiin, tavoitteenani on tarkastella, miten unionin naapurivaltio Algeriassa näitä muutoksia on tulkittu. Tutkielmassani tarkastelen maailmanjärjestelmäteorian linssin läpi, millaisena EU:n rajaregiimi näyttäytyy algerialaismedia El Watanissa. Tarkemmin analysoin median vuoden 2024 julkaisuja, joissa käsitellään EU:n muuttoliikepolitiikan muutoksia. Toteutan aineiston analyysin kehysanalyysin keinoin. Hyödynnän tähän tarkoitukseen Semetkon ja Valkenburgin kehittämää viiden kehyksen menetelmää. Sen avulla erittelen aineistosta konflikti-, human interest -, moraalisuus-, vastuunjako- ja taloudelliset seuraukset -kehysten piirteitä sekä näiden suhteita toisiinsa. Vertaan saamiani tuloksia myös aiempaan tutkimukseen EU:n rajaregiimin piirteistä. Analyysini perusteella aineistosta on erotettavissa useita piirteitä, jotka El Watanissa liitetään EU:n rajaregiimiin. Jo aiemmassa tutkimuksessa rajaregiimin piirteiksi havaitut turvallistaminen, selektiivisyys ja ulkoistaminen korostuvat aineistossa merkittävästi. Lisäksi aineistossa EU:n rajaregiimiin liitetään rodullistettuja piirteitä ja niistä ilmenevät kapitalistisen maailmanjärjestelmän mukaiset valtasuhteet. Nykyisen rajaregiimin piirteeksi voidaan tunnistaa myös sen kiistanalaisuus ja muutoksen tila. Media on merkittävä vallankäyttäjä ja siksi pidän tärkeänä tutkia, millaisina EU:n muuttoliikepolitiikan muutokset on tulkittu unionin lähialueilla. Havaintojeni perusteella lainsäädännön muutokset ovat vahvistaneet turvallistamisen, selektiivisyyden sekä ulkoistamisen piirteitä EU:n mediakuvassa Algeriassa.
Keywords: muuttoliike, Algeria, Euroopan unioni, muuttoliikepolitiikka, rajapolitiikka, rajaregiimi, maailmanjärjestelmäteoria, epävirallinen siirtolaisuus