ESG-epävarmuus ja sen vaikutukset osakemarkkinoilla - Salehi, Hasan (My University, 2026)
ESG-tekijät liittyvät ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen ja hyvään hallintotapaan. Niiden merkitys sijoittamisessa on kasvanut viime vuosina ja niitä hyödynnetään aiempaa enemmän yritysten riskien ja tulevaisuudennäkymien arvioinnissa. Samalla ESG-informaatioon liittyvät ongelmat ovat nousseet yhä tärkeämmiksi osakemarkkinoiden kannalta. Tässä tutkielmassa ESG-epävarmuudella viitataan ESG-informaatioon liittyviin ongelmiin, jotka voivat ilmetä esimerkiksi tiedon hajanaisuutena tai tulkinnanvaraisuutena ja ESG-luokitusten eroina. Tavoitteena on tarkastella ESG-epävarmuutta ja sen vaikutuksia osakemarkkinoilla. Huomio kohdistuu erityisesti siihen, millaisena riskinä ESG-epävarmuus näyttäytyy sijoittajille sekä siihen, miten se vaikuttaa osakkeiden hinnanmuodostukseen ja markkinoiden tehokkuuteen. Tutkielma on käsiteanalyyttinen kirjallisuuskatsaus aihealueen tutkimuksiin, erityisesti vertaisarvioituihin tieteellisiin artikkeleihin. Teoreettinen viitekehys muodostuu osakemarkkinoiden toimintaa ja ESG:tä käsittelevästä kirjallisuudesta. Keskeisiä käsitteitä ja teorioita ovat riskin ja tuoton suhdetta, osakkeiden hinnoittelua ja markkinoiden tehokkuutta koskevat teoriat. Näitä täydentää ESG:tä, sen historiaa ja ESG-luokituksia käsittelevä kirjallisuus. Tulosten perusteella ESG-epävarmuudella on taloudellisesti merkittäviä vaikutuksia osakemarkkinoilla. Se voi heikentää ESG-signaalien uskottavuutta ja vaikeuttaa sijoittajien riskien arviointia. Lisäksi se voi hidastaa uuden informaation heijastumista osakehintoihin. Tutkielma osoittaa, että ESG-epävarmuus ei ole vain tekninen raportointi- tai mittausongelma, koska se heijastuu laajemmin osakemarkkinoiden tiedonvälitykseen ja hinnanmuodostukseen. Ristiriitainen ESG-informaatio voi heikentää osakehintojen informatiivisuutta ja vähentää markkinoiden tehokkuutta. Joissakin tilanteissa se voi näkyä myös osakkeiden heikompana likviditeettinä tai jopa väärinhinnoitteluna. ESG-epävarmuuden vaikutukset eivät ole aina kielteisiä, vaan ristiriitainen informaatio voi myös kannustaa tarkempaan analyysiin. Tutkielma osoittaa, että ESG:n merkitys osakemarkkinoilla riippuu yhä enemmän ESG-informaation laadusta. Keskeistä on se, kuinka luotettavana ja käyttökelpoisena sijoittajat pitävät sitä.
Keywords: ESG; ESG-epävarmuus; osakemarkkinat; ESG-informaatio; ESG-luokitukset; hinnanmuodostus; markkinatehokkuus; osaketuotot