Thyroid function in the elderly and sex hormones in elderly men: reference intervals and associations with health - Eskelinen, Seija (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2008)
Aims: The aims were to create clinically feasible reference intervals for thyroidstimulating hormone (TSH) and free thyroxine (FT4) and to analyze associations between thyroid function and self-rated health, neuropsychiatric symptoms, depression and dementia in the elderly. The second aim was also to establish reference intervals for sex hormones and to analyze associations between sex hormone levels and self-rated health, symptoms, depression and dementia in elderly men. Subjects and methods: The study population comprised 1252 subjects aged 65 years or over, living in the municipality of Lieto, south-western Finland. Self-rated health, life satisfaction, symptoms, depression, and dementia were assessed with specific questions, clinical examination and tools such as the Zung Self-report Depression Scale and the Mini-Mental State Examination. Independent variables were dichotomized, and associations of these variables with TSH, FT4 or sex hormone levels were assessed. Levels of TSH and FT4 in thyroid disease–free women and women treated with thyroxine were also compared. Results: Elevated concentrations of thyroid peroxidase antibodies (TPOAb) or thyroglobulin antibodies (TgAb) were found to have a marked effect on the upper reference limit for TSH among women, who were thyroid antibody positive more higher than suggested in several recent guidelines. After age adjustment, there were no associations between TSH levels and self-rated health, life satisfaction, or most neuropsychiatric symptoms in the thyroid disease-free population. Although women with thyroxine treatment for primary hypothyroidism had far higher TSH levels than thyroid disease-free women, there were no differences between thyroid-disease free women and women with stable thyroxine treatment regarding self-rated health, life satisfaction or symptoms. Age had a significant positive association with luteinizing hormone (LH), follicle 2 practice, one range in men aged 65 years or over can be used for T, E2 and FSH measured with the AutoDelfia method, but two separate reference intervals should be used for fT, LH and SHBG. After adjustment for age, higher levels of T and fT were associated with better self-rated health (SRH) in the reference population. After adjustment for age and body mass index (BMI), there were no associations between sex hormone concentrations and self-rated health, life satisfaction or most symptoms in concentration. Conclusion: Age-specific reference intervals were derived for thyroid function and sex hormones based on comprehensive data from a community-dwelling population with a high participation rate. The results do not support the need to decrease the upper reference limit for TSH or to lower the optimal TSH target in levothyroxine treatment in older adults, as recommended in recent guidelines. Older age or being overweight symptoms among elderly men. The associations of single symptoms with T levels were inconsistent among elderly men, although the association of low T level with diagnosed depression might be clinically significant.

Kilpirauhasfunktio iäkkäillä ja sukupuolihormonit iäkkäillä miehillä: viitevälit ja yhteydet terveyteen. Tavoitteet: Tutkimuksen tavoitteena oli luoda tyreotropiinin (TSH) ja vapaan tyroksiinin (T4V) viitevälit ja selvittää TSH - ja T4V tasojen yhteydet koettuun terveyteen, neuropsykiatrisiin oireisiin, depressioon ja dementiaan iäkkäässä väestössä. Kilpirauhasen primaaria vajaatoimintaa (hypotyreoosia) sairastavien laboratorioseurannan ja hoitosuositusten yhdenmukaisuutta tutkittiin. Lisäksi määritettiin sukupuolihormonien viitevälit ja sukupuolihormonitasojen yhteydet koettuun terveyteen, neuropsykiatrisiin oireisiin, depressioon ja dementiaan iäkkäässä miesväestössä. Aineisto ja menetelmät: Aineisto koostui 1252 iäkkäästä (keski-ikä 74 vuotta) henkilöstä, jotka asuivat varsinaissuomalaisessa Liedon kunnassa. TSH ja T4V viitevälit laskettiin 502 miehen ja 584 naisen aineistosta, josta oli ensin poissuljettu henkilöt, jotka olivat kilpirauhasvasta-ainepositiivisia tai joilla oli TSH tai T4V tasoihin vaikuttava sairaus tai lääkitys. Sukupuolihormonien ikäryhmäspesifiset viitevälit laskettiin 466 miehen aineistosta, josta oli ensin poissuljettu henkilöt, joilla oli sukupuolihormonitasoihin vaikuttava sairaus tai lääkitys. Koettu terveys, tyytyväisyys elämään, neuropsykiatriset oireet, depressio- ja dementiadiagnoosit selvitettiin validein kyselyin, kliinisellä tutkimuksella ja diagnostisia kriteerejä käyttäen. Tulokset: Kilpirauhasvasta-ainepositiivisuus oli yleisempää naisilla kuin miehillä. TSH:n viitevälin yläraja laski naisilla, kun vasta-ainepositiiviset suljettiin pois. TSH:n viitevälin yläraja oli selkeästi korkeampi kuin mitä viimeaikaisissa kansainvälisissä suosituksissa on ehdotettu ylärajaksi. Kun ikä vakioitiin, TSH tasoilla ei ollut tilastollisesti merkitsevää yhteyttä koettuun terveyteen, tyytyväisyyteen elämään, dementiaan, depressioon tai suurimpaan osaan neuropsykiatrisia oireita. Vaikka tyroksiinihoidossa primaarin hypotyreoosin vuoksi olevien naisten TSH tasot olivat selkeästi korkeampia kuin kilpirauhasen suhteen terveiden naisten TSH tasot, tilastollisesti merkitseviä eroja koetun terveyden, elämään tyytyväisyyden tai neuropsykiatristen oireiden suhteen ei tullut esiin. Vapaan testosteronin (fT), follikkelia stimuloivan hormonin (FSH), luteinisoivan hormonin (LH) ja sukupuolihormoneja sitovan globuliinin (SHBG) tasot olivat riippuvaisia iästä, kun taas testosteroni (T) ja estradioli (E2) tasot eivät olleet iästä riippuvaisia yli 65-vuotiailla miehillä. Yhtä viiteväliä voidaan käyttää Autodelfialla määritettyihin T, E2 ja FSH hormoneihin , ja kahta viiteväliä fT, LH ja SHBG tuloksiin 65 vuotta täyttäneillä miehillä. Kun ikä vakioitiin, korkeammat T ja fT tasot olivat yhteyksissä paremmaksi koettuun terveyteen. Kun ikä ja myös kehon painoindeksi vakioitiin, sukupuolihormonitasoilla ei löytynyt tilastollisesti merkitseviä yhteyksiä koettuun terveyteen, elämään tyytyväisyyteen tai suurimpaan osaan neuropsykiatrisista oireista. Diagnosoidun depression ja matalien testosteronitasojen välillä oli merkitsevä yhteys. Päätelmät: Tämän hyvän osallistumisprosentin omaavan väestötutkimuksen perusteella lasketut kilpirauhasfunktiokokeiden viitevälit iäkkäillä ja sukupuolihormonien viitevälit iäkkäillä miehillä ovat nyt käytettävissä. Nykyisiin kansainvälisten suositusten ehdotuksiin laskea TSH:n viitevälin ylärajaa tai kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi tyroksiinihoitoa saavien TSH tavoitetasoa tulee suhtautua varauksella 65 vuotta täyttäneillä. Korkeampi ikä ja ylipainoisuus (ja vähäisemmässä määrin alipainoisuus) oli yhteyksissä huonommaksi koettuun terveyteen ja moniin oireisiin 65 vuotta täyttäneillä miehillä. Yksittäisten neuropsykiatristen oireiden yhteys testosteronitasoihin tai muihin sukupuolihormonitasoihin ei ole suinkaan selkeä, joskin matalan testosteronitason ja diagnosoidun depression yhteydellä saattaa olla hoidollistakin merkitystä.
Keywords: Testosterone; Life Style; Aged; Andropause; Men; Personal Satisfaction; Thyrotropin; Hypothyroidism; Health Status; Gonadal Steroid Hormones