Hyvä hallinto hillitsemässä korruptiota urheilussa - Lankila, Sandra (My University, 2025)
Tässä opinnäytetyössä aiheena on korruptio urheilussa ja se, miten hyvän hallinnon toteuttaminen urheilun organisaatioissa voi olla osana korruption vastaista työtä. Korruptio on niin terminä kuin ilmiönä moniulotteinen, mutta ytimekkäästi ilmaistuna korruptiolla kuitenkin tarkoitetaan vaikutusvallan väärinkäyttöä tietyn yksittäisen edun tavoittelemiseksi tai saavuttamiseksi. Tämä väärinkäyttö voi olla eriasteista, jolloin se voidaan luokitella joko lainvastaiseksi ja rikosoikeudellisesti rangaistavaksi tai muutoin epäeettiseksi toiminnaksi. Korruptio on jo itsessään uhka kaikelle eettisyyttä korostavalle toiminnalle, mutta erityisesti se rikkoo urheilun ylimpänä aatteellisena periaatteena pidettyä reilua peliä. Hyvän hallinnon periaatteet keskittyvät lähtökohtaisesti urheiluorganisaatioiden rakenteissa piilevien rangaistavien ja epäeettisten toimintamuotojen tunnistamiseen ja torjumiseen. Organisaatiorakenteista lähtevä korruptio on kuitenkin usein osaltaan mahdollistamassa korruption muita ilmenemismuotoja, minkä takia onkin perusteltua lähteä tarkastelemaan hallinnon kautta toteutettavia korruptionvastaisia toimintamalleja. Opinnäytetyössä loppupäätelmänä todetaan, että korruption moninaisuuden ja kompleksisuuden vuoksi hyvän hallinnon periaatteet toimivat yhtenä osana korruption hillitsemistä, mutta ne eivät yksinään pysty ilmiötä poistamaan.
Keywords: urheilu, korruptio, reilu peli, hyvä hallinto