"Ja naisen naiminen on naisen inhoamista" : Naiseuden kuvaus kokemuskertomuksena Catherine Breillat'n elokuvassa Romance - Csoma, Saga (My University, 2025)
Tutkielmani käsittelee Catherine Breillat’n elokuvaa Romance (1999). Analysoin elokuvan käsikirjoitusta tutkimalla elokuvan vuorosanoissa esiintyvää kokemuksen kuvailua elokuvan päähenkilön omaäänisinä kokemuskertomuksina. Tutkimuskysymykseni oli, millä tavalla Breillat’n elokuvassa esiintyvillä kokemuskertomusten avulla pyrittiin käsittämään ja käsitteellistämään naisten elettyä kokemusta. Analyysin menetelminä hyödynsin Ference Martonin (1981) fenomenografisen haastattelututkimusten metodeja sekä Vivian Sobchackin (2004) fenomenologista elokuvatutkimusta. Analysoin aineistoani taide-elokuvan kerronnan konventioiden sekä feministisen filosofian ja yhteiskuntakritiikin, erityisesti Judith Butlerin (2006), näkökulmasta käsin. Teemoittelun avulla elokuvan käsikirjoituksesta nousi esille kolme teemaa, jotka olivat tutkimuskysymykselle olennaisia. Nämä ovat naisten ja miesten sukupuoliero sekä näiden sukupuolten suhde toisiinsa, sukupuolten väliset suhteet esityksellisenä toimintana sekä seksuaalisuuden ja väkivallan aktien yhdistäminen toisiinsa. Lopputulokseni oli, että Breillat’n elokuvassa esitetyt kokemuskertomukset kuvantavat pessimististä näkökulmaa kaksijakoisesta sukupuolijärjestelmästä sekä naisten alisteisesta asemasta suhteessa miehiin tämän järjestelmän sisällä. Sisältövaroitukset: seksuaalinen väkivalta, naisvihamielinen kieli, graafisen seksuaalisen ja väkivaltaisen sisällön kuvailu.
Keywords: mediatutkimus, elokuvatutkimus, sukupuolentutkimus, fenomenografia, fenomenologia, feministinen filosofia, ranskalainen elokuva, Catherine Breillat, Judith Butler