Jura novit curia -periaate välimiesmenettelylain mukaisissa välimiesmenettelyissä - Mäkikyrö, Anniina (My University, 2019)
Tutkielma käsittelee jura novit curia -periaatteen eli tuomioistuin tuntee lain -periaatteen soveltuvuutta välimiesmenettelylain mukaisiin välimiesmenettelyihin ja sen soveltamiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimusmateriaali koostuu paitsi suomalaisista, myös kansainvälisistä, erityisesti ruotsalaisista ja sveitsiläisistä, oikeuslähteistä. Tutkielmassa tarkastellaan soveltamisen mahdollisuuteen vaikuttavia eri elementtejä ja tekijöitä kahdessa kontekstissa: kotimaisessa välimiesmenettelyssä ja kansainvälisessä välimiesmenettelyssä. Tutkimusmetodi on oikeusdogmaattinen, mutta oikeusvertailevaa otetta on hyödynnetty. Jura novit curia -periaatteen, eli tuomioistuin tuntee lain -periaatteen, soveltaminen tuomioistuinmenettelyssä on säännelty oikeudenkäymiskaaressa. Sen vuoksi tuomarin ja asianosaisten välinen roolijako on tuomioistuinmenettelyssä selkeä. Asianosaisten tehtävä on määrittää tapauksen tosiseikat ja todisteet eli määrittää se asiapiiri, jota tuomioistuin arvioi, sekä esittää vaatimuksensa. Tuomioistuimella puolestaan on valta ja velvollisuus määrittää viran puolesta mitkä oikeussäännöt soveltuvat käsillä olevaan kysymykseen määritellyssä asiapiirissä. Välimiesmenettelyssä asianosaisten ja välimiesten roolit eivät sen sijaan ole yhtä selkeät kuin tuomioistuinmenettelyssä. Välimiesmenettelylaissa ei ole säännelty sitä, kuka määrittää sovellettavat oikeussäännöt, minkä johdosta jura novit curia -periaatteen asema osana välimiesmenettelyä on epäselvä. Välitystuomio voidaan kumota välimiesmenettelylain 41 §:n mukaisesti. Kumoaminen on mahdollista esimerkiksi silloin, kun välimiehet ovat menneet toimivaltaansa ulommaksi tai eivät ole varanneet asianosaisille tarpeellista tilaisuutta asiansa ajamiseen. Välitystuomio voidaan todeta tuomioistuimen viran puolesta myös mitättömäksi välimiesmenettelylain 40 §:n mukaisesti. Välimiesmenettelyn omalaatuisen luonteen johdosta ja välitystuomion pysyvyyden varmistamiseksi on tärkeää määrittää menettelyssä sovellettavat säännöt ja periaatteet, jotta turhilta kumoamiskanteilta ja mitätöinneiltä vältyttäisiin. Tutkielmassa tarkastellaan jura novit curia -periaatteen soveltamisen edellytyksiä, sen soveltamiseen vaikuttavia tekijöitä sekä soveltamisalan nykytilaa oikeuskäytännön valossa. Tutkielman lopussa esitetään kootusti jura novit curia -periaatteen nykytila välimiesmenettelylain mukaisissa välimiesmenettelyissä.
Keywords: jura novit curia, ex officio, välimiesmenettely, välimiesmenettelylaki, KKO 2008:77