Factoringrahoitus pk-yrityksen käyttöpääoman hallintakeinona - Eronen, Eemeli (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan factoringrahoitusta pk-yritysten käyttöpääoman hallinnan työkaluna. Pienet ja keskisuuret yritykset kohtaavat käyttöpääoman hallinnassaan monia haasteita. Epäsymmetrinen neuvotteluvoima pakottaa toimittajat myöntämään pitkiä maksuaikoja, mikä pidentää myyntisaamisten kiertoaikaa ja käyttöpääomasykliä. Sisäisten resurssien niukkuus heikentää luotonhallinnan tehokkuutta ja hidastaa saatavien kotiuttamista entisestään. Informaation epäsymmetria ja vakuuksien puute puolestaan vaikeuttavat pankkirahoituksen saamista. Nämä tekijät voivat vaarantaa yrityksen maksuvalmiuden ja kannattavuuden. Factoringissa yritys muuttaa myyntisaamisensa välittömästi käteiseksi myymällä ne rahoitusyhtiölle, mikä voi tarjota ratkaisun näihin haasteisiin. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitkä tekijät muodostavat pk-yritysten käyttöpääoman hallinnan haasteet, sekä millaisissa tilanteissa factoringrahoitus on pk-yritykselle perusteltu ja kannattava ratkaisu käyttöpääoman hallintaan. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tutkimusaineistona käytettiin kansainvälisiä vertaisarvioituja tutkimusartikkeleita, jotka käsittelivät pääasiassa pk-yrityksiä, käyttöpääoman hallintaa sekä factoringrahoitusta. Tutkimus tarkastelee factoringia osana pk-yrityksen kokonaisvaltaista käyttöpääoman hallintaa eikä vain teknisenä rahoitustuotteena. Tutkielman keskeisten havaintojen mukaan factoringrahoituksen soveltuvuus riippuu merkittävästi pk-yrityksen yksilöllisestä tilanteesta. Factoring on erityisen perusteltua yrityksille, joiden pääsy perinteisille luottomarkkinoille on rajoittunut, mutta joiden asiakaskunta koostuu luottokelpoisista ostajista. Se tarjoaa tehokkaan ratkaisun myös tilanteissa, joissa kassavirran vaihtelevuus on suurta, kassavirta jää jälkeen kasvavasta liikevaihdosta, tai yritys tarvitsee suojaa asiakkaiden maksukyvyttömyyttä vastaan. Toisaalta factoringin korkeammat kustannukset suhteessa pankkilainaan tarkoittavat, ettei se ole optimaalinen valinta yrityksille, joilla on vakaa kassavirta ja hyvä pääsy edulliseen rahoitukseen. Oikeissa olosuhteissa se on kuitenkin tehokas ja tarkoituksenmukainen työkalu pk-yrityksen käyttöpääoman hallintaan.
Keywords: Factoring; factoringrahoitus; pk-yritykset; käyttöpääoma; käyttöpääoman hallinta; käyttöpääomasykli