Organisaation sisäinen yrittäjyys Suomen teleoperaattorikentässä : vertaileva tutkimus suorittavan tason työntekijöiden näkökulmasta - Tubi, Allu (My University, 2021)
Tarkastelen tässä tutkielmassa organisaation sisäistä yrittäjyyttä suorittavan tason työntekijöiden näkökulmasta. Tavoitteena on paikata tutkimusaukkoa ja syventyä ilmiöön näkökulmasta, mikä on jäänyt vähäiselle huomiolle akateemisessa kirjallisuudessa. Tutkin sisäisen yrittäjyyden ilmentymää vertailevana tutkimuksena Suomessa operoivien teleoperaattorien DNA:n, Elisan ja Telian kohdalla. Sen on todettu olevan suorituskykyä, kilpailuetua ja orgaanista kasvua lisäävä ominaisuus, joten on mielekästä tutkia millaisena se näyttäytyy äärimmäisen kovin kilpaillulla toimialalla, joka on jakaantunut pääosin ja erittäin tasaisesti edellä mainituille kolmelle toimijalle. Päätutkimuskysymykseni on: Millaisena organisaation sisäinen yrittäjyys esiintyy yrityksissä. Alatutkimuskysymykseni ovat: Millaiset ovat kohdeyritysten väliset organisaation sisäisen yrittäjyyden erot, sekä mitkä ovat mahdollisten eroavaisuuksien syyt. Käsittelen organisaation sisäistä yrittäjyyttä monitasoisena ilmiönä, jonka yksilö- ja organisaatiotason ulottuvuudet vaihtelevat sen tarkastelukulmasta. Koostin akateemisen kirjallisuuden pohjalta sisäisen yrittäjyyden monitasoisuutta korostavan määritelmän: Yrittäjyys organisaation sisällä, jossa organisaatiokulttuuri ja innovaatiokäytännöt mahdollistavat ja tukevat yksilön oma-aloitteista ja innovatiivista toimintaa. Yleisen käsityksen mukaan on johdon vastuulla luoda sisäiseen yrittäjyyteen kannustava organisaatiokulttuuri, mutta lopulta ilmiön toteutuminen on aina yksilöstä kiinni. Tutkielman aineisto on kerätty akateemisesta kirjallisuudesta, kahdeksasta puolistrukturoidusta haastattelusta, kohdeyritysten vuosikertomuksista, sekä muutamasta verkkosivusta. Haastattelut litteroitiin ja analysoitiin teemoittelulla. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että yhdessäkään kohdeyrityksistä ei olla omaksuttu organisaation sisäistä yrittäjyyttä osaksi toimintaa tai se ei välity suorittavan tason työntekijöille asti. Kuitenkin, jokaisessa kohdeyrityksessä on sisäiselle yrittäjyydelle tyypillinen suotuisa rento, joustava ja virheitä hyväksyvä organisaatiokulttuuri. Sisäinen yrittäjyys näyttäytyy poikkeuksellisena kohdeyrityksissä ja toteutuessaan se ilmenee pääosin yksilötasolta lähtevänä oma-aloitteisena toimeliaisuutena.
Keywords: organisaation sisäinen yrittäjyys, innovatiivisuus, kestävä kilpailuetu, oma-aloitteisuus