Metsätilan sukupolvenvaihdoksen verotus ja sukupolvenvaihdoshuojennus - Hännikäinen, Maija (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkielmassa tarkastellaan metsätilan sukupolvenvaihdoksen verotusta ja sukupolvenvaihdoshuojennusta. Tavoitteena on selvittää, miten metsätilan sukupolvenvaihdosta verotetaan nyt ja miten verotus muuttuisi, jos metsätilan sukupolvenvaihdoshuojennus otetaan käyttöön. Valtioneuvosto on antanut eduskunnalle hallituksen esityksen metsälahjavähennystä koskevaksi lainsäädännöksi. Tutkimuksessa vertaillaan kyseistä huojennusmallia perintö- ja lahjaverolain sukupolvenvaihdoshuojennukseen ja pyritään selvittämään, miksi metsälahjavähennys eteni lainvalmisteluasteelle perintö- ja lahjaverolain huojennuksen sijaan. Tutkimus on metodiltaan lainopillinen eli tavoitteena on tarkastella tutkimusongelmia osana voimassa olevaa oikeutta. Tutkimuksessa yhdistellään myös veropoliittista tutkimusotetta, kun analysointi kohdistuu metsätilan sukupolvenvaihdoshuojennuksen poliittisiin vaikuttimiin. Tutkimuksen tärkeimpiä lähteitä ovat aihepiiriä koskeva lainsäädäntö sekä oikeuskirjallisuus. Sukupolvenvaihdoshuojennuksia arvioitaessa aihetta koskevat tutkimukset ja lainvalmisteluaineisto ovat tärkeässä roolissa. Metsätilan sukupolvenvaihdoksen verotuksen muutos riippuisi lainsäätäjän valitsemasta huojennustavasta. Kummallakaan huojennusvaihtoehdolla ei olisi merkittäviä vaikutuksia metsätilan kaupan verotukseen. Vastikkeettomien luovutusten verotuksessa muutos olisi suurempi. Metsälahjavähennysmallissa perintö- ja lahjavero maksettaisiin normaalisti saannon yhteydessä, ja vain lahjoitustilanteissa verovelvollisella olisi oikeus vähentää maksettu lahjavero metsätalouden puhtaasta pääomatulosta. Perintö- ja lahjaverolain sukupolvenvaihdoshuojennuksen vaikutus olisi välitön, kun maksettavan veron määrä alenisi ja metsänomistaja saisi lisäaikaa veron maksamiseen. Metsälahjavähennyksen käyttöönoton myötä metsätalouden pääomatuloverotuksen voidaan katsoa monimutkaistuvan, kun täysin uusi vähennysmalli otettaisiin metsäverotuksessa käyttöön. Metsätilojen sukupolvenvaihdoshuojennuksen tavoitteet ovat metsä- sekä työllisyys- ja elinkeinopoliittisia. Nämä tavoitteet ovat yhdenvertaisuuden kannalta ongelmallisia, minkä vuoksi kompromisseja on tehtävä lainsäädäntövaiheessa eri tavoitteiden toteuttamiseksi.