Yksinpuhelu ja vuorovaikutus. Keskustelu muistisairaiden hyvänä hoitona? - Lindholm Camilla; Wide Camilla (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2022)
Tässä artikkelissa tarkastelemme hoitotyötä hoitolaitosympäristössä muistisairaan itsensä näkökulmasta. Keskitymme tarkastelemaan erityisesti yksinpuhelua ja vertaamme sitä muihin, vuorovaikutuksellisemmilta vaikuttaviin tilanteisiin. Artikkelin keskiössä olevan henkilön kielelliset tuotokset vaihtelevat erityyppisissä puhetilanteissa. Yksinpuhelussa hän käyttää kompleksisia kieliopillisia rakenteita antaen itsestään vaikutelman melko kompetenttina kielenkäyttäjänä. Kun hän osallistuu kahdenvälisiin vuorovaikutustilanteisiin, hän selkeästi orientoituu osallistumaan vuorovaikutukseen aktiivisesti, mutta hänen toimintansa ja sen kielellinen muotoilu vaihtelevat käynnissä olevan tilanteen mukaan. Osoitamme, miten vuorovaikutuskumppanien toiminta voi tukea muistisairaan osallistumista vuorovaikutuksessa. Tutkimme sekä muistisairaan henkilön kielen vaihtelua yksinpuhelun ja vuorovaikutustilanteiden välillä että keskustelukumppanien toiminnan merkitystä. Tutkimuksemme tarkastelee muistisairaan hyvän hoidon käsitettä vuorovaikutuksen kautta. Tämä tieto voi auttaa hoitohenkilökuntaa reflektoimaan omaa työtään.
Kohtaamisia kentällä. Soveltava keskusteluntutkimus ammatillisissa ympäristöissä