Etäjohtamisen suhde työhyvinvointiin eristäytymisen ja työyksinäisyyden näkökulmasta - Nylund, Kamilla (My University, 2025)
Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, mitä seurauksia sosiaalisesta eristäytymisestä ja työyksinäisyydestä on työhyvinvoinnille etä- ja hybridityön kontekstissa. Lisäksi tarkoituksena on selvittää, miten etäjohtamisen keinoilla voidaan parantaa työhyvinvointia minimoimalla sosiaalista eristäytymistä ja työyksinäisyyttä. Tämä tutkielma toteutetaan kirjallisuuskatsauksena. Koronapandemia pakotti monet työntekijät äkillisesti siirtymään etätöihin, mikä teki pysyviä muutoksia työntekoon. Monet työntekijät työskentelevät edelleen pandemian loputtua etänä tai osittain etänä. Tämä on pakottanut organisaatioita pohtimaan johtamisen käytänteitä uudelleen. Etäjohtamisessa korostuu erityisesti ihmisten johtaminen sekä kommunikaatioon ja viestintään panostaminen lähityöhön verrattuna. Etätyö on aiheuttanut niin positiivisia kuin negatiivisia muutoksia työhyvinvointiin. Työntekijät arvostavat etä- ja hybridityön tuomaa joustavuutta, mutta kaipaavat kasvokkaisia tapaamisia työkavereiden kanssa. Etätyö on tehnyt eristäytymisestä ja työyksinäisyydestä entistäkin pahempia ongelmia. Vähäinen viestintä, riittämätön sosiaalinen tuki ja esihenkilön huonot e-johtamistaidot ovat tekijöitä, jotka voivat johtaa eristäytymisen tai yksinäisyyden tunteiden muodostumiseen. Yksinäisyys ja eristäytyminen saattavat johtaa niin fyysisiin kuin psyykkisiin terveyshaittoihin. Vaikka yksinäisyydellä ja eristäytymisellä on samankaltaisia piirteitä ja seurauksia, ne ovat täysin toisistaan erilliset konseptit, joiden välillä on harvoin korrelaatiota. Sosiaalisen eristäytymisen ja työyksinäisyyden ehkäisyn keinoissa korostuu esihenkilöltä ja työkavereilta saatu sosiaalinen tuki. Lisäksi tärkeä tekijä on esihenkilön taitava viestintä ja työntekijöiden kannustaminen niin työhön kuin vapaa-aikaan liittyvään kommunikaatioon. Etätyön seurauksena suurin osa työpaikalla tapahtuvasta epäformaalista kommunikaatiosta on kadonnut, joten panostukset sen ylläpitämiseen ovat erityisen tärkeitä eristäytymisen ja työyksinäisyyden torjunnassa.
Keywords: Etätyö, hybridityö, etäjohtaminen, eristäytyminen, työyksinäisyys, työhyvinvointi