Lasten ja nuorten kasvomurtumien etiologiset ja kliiniset piirteet - Sosala, Camilla (My University, 2026)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia lasten ja nuorten kasvomurtumien etiologiaa ja kliinisiä piirteitä. Tutkimuksessa vertailtiin murtumien erityispiirteitä eri ikäryhmien ja sukupuolten välillä. Kyseessä oli retrospektiivinen kohorttitutkimus, jossa oli mukana 56 potilasta, joilla oli todettu murtuma Helsingin yliopistosairaalan suu- ja leukakirurgian yksikössä vuonna 2018. Potilaat olivat iältään 0–19-vuotiaita. Suurin osa potilaista oli poikia (67,9 %). Murtumat lisääntyivät ikäryhmissä vanhempiin siirryttäessä, ja eniten murtumia esiintyi 16–19-vuotiaiden ryhmässä (50,0 %). Tyypillisin murtuma oli alaleuan murtuma (44,6 %) ja eniten murtumia aiheuttivat väkivaltatilanteet (25,0 %). Toiseksi eniten murtumia aiheuttivat moottoroimattoman ajoneuvon onnettomuudet (16,1 %). Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että murtumia esiintyy enemmän pojilla ja murtuman riski kasvaa lapsen ikääntyessä. Eniten murtumia lapsille ja nuorille aiheuttavat väkivaltatilanteet, sekä moottoroimattoman ajoneuvon onnettomuudet, kuten pyöräonnettomuudet. Alkoholin vaikutus murtumien taustalla on lapsilla ja nuorilla vielä vähäistä, mutta valitettavasti sitä esiintyy kuitenkin jo 13–15-vuotiaiden keskuudessa.