Kielletyt menetelmät ja niiden valvominen shakissa - Rönkä, Erik (My University, 2025)
Vuosien ajan on säännöllisesti jäänyt kiinni shakinpelaajia, jotka ovat turnauspelin aikana yrittäneet parantaa suoritustaan saamalla informaatiota kiellettyjä menetelmiä käyttäen. Tässä työssä tutkitaan shakissa huijaamista ja kuinka shakkiturnausten järjestäjät pystyisivät mahdollisimman tehokkaasti tekemään toimia huijaamista vastaan ja parhaimmassa tapauksessa kitkemään sen lähes kokonaan pois. Tietoteknisten laitteiden kehittyminen on johtanut siihen pisteeseen, että shakkipelin aikana pelaajalla voi olla useita eri kekseliäitä keinoja saada tietoa muilta huomaamatta. Työssä tutkitaan potentiaalisia keinoja huijata shakkipelin aikana ja sitä, kuinka yleisimpien ja helpoimpien huijauskeinojen valvominen olisi mahdollisimman tehokasta, kun resurssit ovat rajatut. Työssä tutkitaan kansainvälisen shakkiliitto FIDE:n ja Suomen Shakkiliiton sääntöjä ja ohjeistuksia kieltoihin, ohjeistuksiin ja esimerkiksi rangaistuksiin liittyen. Tutkimuksessa hyödynnetään aiempia tutkimuksia shakissa huijaamiseen liittyen. Shakkiin liittyviä tieteellisiä tutkimuksia on aiemmin tehty verrattain vähän, joten tutkimuksessa hyödynnettiin myös esimerkiksi muihin urheilulajeihin ja videoepeleihin liittyviä tutkimuksia. Tutkimuksessa hyödynnettiin myös YouTubeen tehtyä videota potentiaalisen laitteen rakentamisessa, jota voitaisiin käyttää shakissa huijaamiseen. Tutkimusta varten tehtiin kyselytutkimus suomalaisille shakinpelaajille, jossa he kertoivat mietteitään siitä, ovatko he huolissaan shakissa huijaamisesta. Työn yhteenvedossa kerrotaan, että parhaimmillaan shakissa huijaaminen pystytään kitkemään varsin suoraviivaisin tavoin ja parhaimmillaan se voi nostaa shakin suosiota, kun turnaukset ovat luotettavia.
Keywords: shakki, tekoäly, Reaganin menetelmä, tiedonsiirto, urheilu