Software Process Modeling with Eclipse Process Framework - Terävä, Henrik (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2007)
Ohjelmistoprosessin mallinnus Eclipse Process Frameworkilla ja SPEM 2.0 metamallilla Ohjelmistot ja ohjelmistoteollisuus kehittyvät jatkuvasti. Ketterien menetelmien tulo 1990-luvun loppupuolella, uudet kehitystyökalut ja teknologiat vaativat yhä enemmän huomiota alalla työskenteleviltä ihmisiltä. Organisaatioilla on kuitenkin ollut sekalainen kirjo prosesseja ja erilaisia prosessikuvauskieliä, koska standardia kuvauskieltä ei ole ollut saatavilla. Prosessimetamalli SPEM 2.0 julkaistiin hiljattain. Tätä mallia hyödyntää mm. Eclipse Process Framework Composer (EPFC) –työkalu, joka on suunniteltu prosessien ja menetelmäsisällön kehittämiseen ja ylläpitoon. Työkalun tavoitteena on tukea useita erilaisia projektityyppejä ja kehitystyylejä. Tässä työssä esitellään seuraavat aiheet ja käsitteet: ohjelmistoprosessit, mallit, perinteiset ja ketterät lähestymistavat, metoditekniikkaa sekä prosessien kehittäminen. Lisäksi tutustutaan muutamiin tunnetuimmista metodologioista (RUP, OpenUP, OpenMethod, XP ja Scrum) ja vertaillaan näitä. Työssä tutkitaan tarkemmin Eclipse Process Framework Composer –työkalua, SPEM 2.0 metamallia, näiden ominaisuuksia, käyttöä sekä mallintamista. Esitän tutkimustulokset ja tutkimuksenkulun OpenMethodin mallintamisesta EPFC –työkalulla sekä SPEM 2.0 -metamallilla. Tulokset osoittavat, että uusi metamalli ja työkalu helpottavat prosessin ja menetelmäsisällön hallintaa, mahdollistavat räätälöityjen julkaisujen teon sisällöstä, sekä yhdistävät prosessin projektityökaluihin kuten MS Projectiin. Mallinnus voidaan lisäksi ymmärtää osana prosessin kehittämistä.
The software development industry is constantly evolving. The rise of the agile methodologies in the late 1990s, and new development tools and technologies require growing attention for everybody working within this industry. The organizations have, however, had a mixture of various processes and different process languages since a standard software development process language has not been available. A promising process meta-model called Software & Systems Process Engineering Meta- Model (SPEM) 2.0 has been released recently. This is applied by tools such as Eclipse Process Framework Composer, which is designed for implementing and maintaining processes and method content. Its aim is to support a broad variety of project types and development styles. This thesis presents the concepts of software processes, models, traditional and agile approaches, method engineering, and software process improvement. Some of the most well-known methodologies (RUP, OpenUP, OpenMethod, XP and Scrum) are also introduced with a comparison provided between them. The main focus is on the Eclipse Process Framework and SPEM 2.0, their capabilities, usage and modeling. As a proof of concept, I present a case study of modeling OpenMethod with EPF Composer and SPEM 2.0. The results show that the new meta-model and tool have made it possible to easily manage method content, publish versions with customized content, and connect project tools (such as MS Project) with the process content. The software process modeling also acts as a process improvement activity.