Microsoft Windowsin tietoturvaominaisuudet ja haittaohjelmat - Ikonen, Pasi (My University, 2021)
Tässä opinnäytetyössä esitellään Microsoft Windowsin tietoturvaominaisuuksia ja haittaohjelmia. Microsoftin kehittämän Windows-käyttöjärjestelmän ensimmäinen versio nähtiin jo lähes neljäkymmentä vuotta sitten, mutta tästä huolimatta kyseessä on yhä maailman käytetyin kuluttajakäytössä oleva pöytätietokoneiden käyttöjärjestelmä. Varmasti lähes jokainen suomalainen on jossain elämänsä vaiheessa käyttänyt Windowsia, joten on mielenkiintoista perehtyä sen tietoturvaan. Windows ei ole aina ollut erityisen turvallisen käyttöjärjestelmän maineessa, ja tilannetta pahentaa myös se, että Windowsille luodaan ylivoimaisesti eniten haittaohjelmia kaikista käyttöjärjestelmistä. Tästä syystä opinnäytetyön loppupuolella perehdymme erityyppisiin haittaohjelmiin ja siihen, mitä keinoja on olemassa haittaohjelmien analysointia varten. Lopuksi tutustumme Windowsille saatavilla olevien tietoturvasovellusten suorituskykyyn.

This thesis introduces the security features and malwares found in Microsoft Windows. The first version of the Windows operating system developed by Microsoft was seen almost fourty years ago, but despite this, it is still the most widely used consumer desktop operating system in the world. Certainly almost every Finn has used Windows at some point of their lives, so it is interesting to get acquainted with its security. Windows has not always had a reputation for being a particulary secure operating system, and the situation is exacerabated by the fact that by far the most malware of all operating systems is created for Windows. For this reason, towards the end of the thesis, we will become acquainted with different types of malware and what means exist for analysing malware. Finally, we take a look at the performance of the anti-virus applications available for Windows.
Keywords: Windows,haittaohjelma,virustentorjuntaohjelma,tietoturva