Poliittinen retoriikka todellisuuden rakentajana: Retorinen diskurssianalyysi vasemmistoliiton ja perussuomalaisten vuoden 2025 alue- ja kuntavaaliohjelmista - Ojanen, Emilia (My University, 2026)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastelen kahden suomalaisen eduskuntapuolueen vasemmistoliiton ja perussuomalaisten alue- ja kuntavaaliohjelmia vuodelta 2025 retorisen diskurssianalyysin näkökulmasta. Retorisessa diskurssianalyysissä keskitytään siihen, kuinka kuulija saadaan sitoutumaan puhujan esittämiin argumentteihin, joilla rakennetaan sosiaalista todellisuutta. Näitä argumentteja voidaan esittää poliittisen retoriikan avulla. Tutkielmani tutkimuskysymykset ovat seuraavat: 1) kuinka puolueiden esittämät diskurssit rakentuvat, 2) kuinka poliittinen retoriikka ilmenee puolueiden diskursseissa ja 3) millaiseksi puolueiden diskurssit ja niissä esiintyvä poliittinen retoriikka rakentavat sosiaalisen todellisuuden? Keskityn analyysissä tarkemmin siihen, kuinka puolueet viestivät vaaliohjelmissaan koulutuksesta ja sosiaali- ja terveyspalveluista. Näiden kahden teeman pohjalta olen havainnut kaksi diskurssia, jotka ovat tasa-arvoa ja hyvinvointia korostava diskurssi sekä populistinen vastuuta korostava diskurssi. Tutkin, miten nämä diskurssit ovat rakentuneet ja kuinka sosiaalisen konstruktionismin teorian avulla niistä rakennetaan sosiaalista todellisuutta kahdesta erilaisesta poliittisesta näkökulmasta. Analysoin ja erottelen lisäksi poliittisen retoriikan piirteitä ja niiden esiintymistä diskursseissa. Tutkimus on luonteeltaan kvalitatiivista ja aineistolähtöistä. Hyödynnän tutkielmassani useita politiikan kieleen keskittyviä tutkimuksia ja teoksia. Tutkielmani ala on kielitieteellinen, mutta hyödynnän laajasti myös valtiotieteen kirjallisuutta. Tärkeämpiä lähestymistapoja tutkielmalleni tarjoavat muun muassa Aristoteleen (384 eaa. – 322 eaa.) näkemykset ja oppi retoriikasta, Pynnösen (2013) laaja tieteellinen artikkeli diskurssianalyysistä ja Savolan (2024) väitöskirja suomalaisten poliitikkojen diskursiivisista strategioista fennistiikan näkökulmasta. Selvitän tutkielmassani politiikan ja kielen välistä yhteyttä eli sitä, kuinka kieli on uppoutunut poliittisiin diskursseihin. Poliittisen kielen tutkiminen on merkityksellistä, sillä politiikka vaikuttaa jokaisen elämään päivittäin ja määrää suuntaa tulevaisuudelle. Aihetta on tutkittu aiemmin laajalti esimerkiksi valtiotieteen puolelta, mutta vähemmän kielitieteen näkökulmasta. Tutkielmani tuo siten uusia näkökulmia ja lähestymistapoja poliittisen kielen analyysiin. Tutkielmani tulosten mukaan puolueiden käyttämät kielelliset keinot diskursseissa ja poliittisessa retoriikassa eroavat selkeästi toisistaan. Puolueiden diskurssit rakentuvat vahvasti erilaisten ideologioiden pohjalta ja niissä esiintyvä poliittinen retoriikka luo erilaisia sosiaalisia todellisuuksia. Diskurssien piirteisiin ja retoriikan esiintymiseen vaikuttavat muun muassa puolueiden vastakkainen asema vasemmisto–oikeisto-jaossa, joka korostaa niiden erilaisia arvomaailmoja ja yhteiskunnallisia näkemyksiä.
Keywords: alue- ja kuntavaaliohjelma; perussuomalaiset; politiikka; poliittinen retoriikka; puolue; retorinen diskurssianalyysi; sosiaalinen todellisuus; vasemmistoliitto