Tulevaisuusklinikka – vuorovaikutteisen ja innovatiivisen tulevaisuus-työskentelyn dynamo - Heinonen Sirkka (Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, 2022)
Tulevaisuusklinikka on tulevaisuusverstaasta kehitetty erityisellä tavalla räätälöity vuorovaikutteinen tulevaisuustyöskentelyn muoto. Kyseessä on metodi, mutta kokonaisuus on luonteeltaan metodinen prosessi, jossa hyödynnetään muitakin ennakointimetodeja. Tulevaisuusklinikkaan kuuluvat tietyt perusosiot, jotka muodostavat tulevaisuusklinikan perusrungon. Nämä perusosiot ovat edellytyksenä sille, että tulevaisuustyöskentelyä voidaan kutsua tulevaisuusklinikaksi. Tulevaisuusklinikka alkaa aina tulevaisuusprovokaatiolla ja sen kuluessa osallistujille näytetään niin sanottu tulevaisuusikkuna. Itse työskentelyvaiheessa painopiste on muutoksen tunnistamisessa: uusissa ilmiöissä, heikoissa signaaleissa, villeissä korteissa ja mustissa joutsenissa sekä koko yhteiskunnan radikaaleissa innovaatioissa ja transformaatioissa. Tulevaisuusklinikassa käytetään tyypillisesti tulevaisuuspyöriä ja PESTEC-tulevaisuustaulukoita. Lopputuloksena syntyy innovaatioaiheita ja konkreettisia aloitteitakin, joita osallistujat voivat lähteä viemään eteenpäin omissa organisaatioissaan. Konsepti on kuitenkin joustava eli tulevaisuusklinikkaprosessia voi räätälöidä tarkoituksenmukaisesti käsiteltävän aiheen, osallistujakokoonpanon ja tuloksille asetettujen tavoitteiden mukaan.
Tulevaisuudentutkimus tutuksi – Perusteita ja menetelmiä