Yhteiskunnan uudet, vanhat jäsenet : Ruotsin valtiopäiväedustajien käymät keskustelut valtiopäivillä alueen romanivähemmistöstä 1960-luvulla - Santapakka, Anni (My University, 2024)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan Ruotsin valtiopäivillä käytyjä keskusteluja romaniväestöstä 1960-luvulla. Tutkimuksessa selvitetään, miten valtiopäiväedustajat ovat kuvanneet romanien sen hetkistä tilannetta Ruotsissa. Miten kielenkäytöllä on vaikutettu tilanteeseen? Miten se on nähty ja millaista kieltä sen käsittelemisessä on käytetty? Miten keskusteluiden aihe ja käytetty kieli ovat muuttuneet 1960-luvun kuluessa? Alkuperäisaineistona käytetään Ruotsin valtiopäiväkeskusteluja ja niistä tehtyjä litterointeja. Keskusteluista käytetään niitä puheenvuoroja, joissa on nostettu esiin romanit ja heidän tilanteensa sekä ratkaisuja tähän tilanteeseen. Keskusteluja tutkitaan diskurssianalyysin avulla. Diskurssianalyysilla voidaan tutkia käytettyä kieltä ja sen avulla luotua todellisuutta. Samalla diskursseilla voidaan luoda valtasuhteita ja pitää niitä yllä. Ruotsissa oli voimassa romanien maahantulokielto vuosina 1914–1954. Rajojen avauduttua ruotsalaiset päättäjät olivat tilanteessa, jossa heidän piti päättää, miten tämä ihmisryhmä saataisiin osaksi yhteiskuntaa. Ruotsiin saapui myös pitkästä aikaa uusia romaniryhmiä. Romanien maahanmuutosta ja yhteiskuntaan integroimisesta keskusteltiin jo 1950-luvulla, mutta aktiivisin keskustelu valtiopäivillä alkoi vuosina 1963–1964. Valtiopäiväedustajien käyttämä kieli, keskusteluiden aiheet sekä näiden sävy muuttuivat vuosikymmenen kuluessa. Vuosikymmenen alussa tilanteesta keskusteltiin sävyyn, joka viittasi haluun assimiloida romaniväestö osaksi ruotsalaista yhteiskuntaa ja valtaväestöä. Vuosikymmenen loppua kohden sävy muuttui enemmän ihmisoikeuksia ja -arvoja korostavaksi. Samalla keskusteluiden kohde muuttui. Vuoteen 1968 asti keskusteluiden kohteena olivat olleet lähes poikkeuksetta Ruotsin niin sanotut omat romanit eli Ruotsin kansalaisuuden saaneet. Kuitenkin vuodesta 1968 eteenpäin keskusteltiin valtiopäivillä lähes pelkästään muualta Euroopasta Ruotsiin matkustaneista romaneista.
Keywords: romanit, valtiopäivät, diskurssianalyysi, retoriikka, Ruotsi, vähemmistöt, vähemmistöpolitiikka