Vanhemmuus ei ollut mitä luvattiin : vanhemmuuden katumuksen ja onnellisen vanhemmuuspuheen yhteys - Louhi, Jenni (My University, 2025)
Tämän kandidaatintutkielman aiheena on vanhemmuuden katumus, jota tarkastellaan kulttuurisesta näkökulmasta onnellisen vanhemmuuspuheen kautta. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää vanhemmuuden katumuksen mahdollista yhteyttä onnelliseen vanhemmuuspuheeseen, sekä tämän yhteyden ilmenemistapoja. Lisäksi tavoitteena oli saada lisätietoa vielä vähän tutkitusta katumuksen muodosta ja täydentää aiheeseen liittyviä tutkimushavaintoja suomalaisessa kontekstissa. Aineistona hyödynnettiin kolmea Vauva.fi sivuston verkkokeskustelua. Tutkimuksen tarkoituksena on tuoda vasta vähän kuultua näkökulmaa vanhemmuudesta esiin, sekä pohtia kulttuurillisesti vallitsevan vanhemmuusretoriikan yksipuolisuuden mahdollista ongelmallisuutta katumuksen kontekstissa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja analyysimenetelmänä käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia Tuomen ja Sarajärven ”Laadullinen tutkimus ja sisällönanalyysi” teoksessa esiteltyjen ohjeiden avulla. Aineistosta nousi esiin viisi vanhemmuuden katumuksen ja onnellisen vanhemmuuspuheen välistä yhteyttä havainnollistavaa kokonaisuutta, joissa korostuivat erityisesti suomalaisen vanhemmuuspuheen pronatalistinen luonne sekä tämän kritiikki. Onnellinen vanhemmuuspuhe vaikuttaa olevan yhteydessä vanhemmuuden katumukseen erityisesti silloin, kun vanhemmuuspuheen rakentama kuva vanhemmuudesta ei ole vastannut vanhempien omaa kokemusta tai se on aiheuttanut painetta perheellistymiselle. Vanhemmuuden katumus ansaitsee vielä lisähuomiota, ja tämän tutkimuksen tulosten perusteella erityisesti onnellisen vanhemmuuspuheen ja katumuksen välisen yhteyden tarkempi tutkimus on suositeltavaa.
Keywords: vanhemmuuden katumus, vanhemmuuspuhe, pronatalismi