LUOTTORISKIMALLIEN SOVELTAMISALA JA MAHDOLLISUUDET PANKKILIIKETOIMINNASSA : Laadullinen tutkimus suomalaisella pankkisektorilla - Friman, Patrik (My University, 2019)
Vuoden 2008 finanssikriisiä seurannut alhaisten korkojen ympäristö sekä sääntelymuutokset ovat olleet keskeisessä roolissa pankkisektorin kannattavuushaasteissa. Korkokatteiden pienentyminen alhaisten markkinakorkojen seurauksena on laskenut pankkien raportoimia tuloksia ja IFRS 9 -standardin myötä pakolliseksi tullut odotettavissa olevien luottotappioiden laskenta ja laskennan pohjalta tehtävä luottotappiovaraus rajaa yritysten riskinottokykyä ja - halukkuutta välittömän negatiivisen tulos- ja vakavaraisuusvaikutuksen vuoksi. Sääntelyn mukaisia luottoriskimalleja hyödynnetään pankkisektorilla useissa erilaisissa prosesseissa, joita tarkastellaan tässä tutkielmassa. Tarkastelun kohteena on myös se, onko luottoriskimallien avulla mahdollista suorittaa tuloksen tai vakavaraisuusaseman suunnittelua. Tutkimus on luonteeltaan kvalitatiivinen ja toteutetaan puolistrukturoituina teemahaastatteluina, joissa haastateltavana on luottoriskimallien kanssa työskenteleviä suomalaisen pankkisektorin asiantuntijoita. Ajatuksena on, että luottoriskiestimaatteja muokkaamalla ja suotuisan mallinnusmenetelmän valinnan avulla yrityksen olisi mahdollista saavuttaa taloudellista hyötyä, joka voi olla houkuttelevaa nykyisessä markkinatilanteessa, etenkin heikommin performoiville yrityksille ja yrityksille, joilla on motiivi parantaa taloudellista suoriutumista lyhyellä aikavälillä. Tutkielman havaintojen perusteella luottoriskimalleille tunnistettiin kuusi keskeistä soveltamisalaa. Luottoriskimallien avulla on mahdollista vaikuttaa yrityksen taloudelliseen suoriutumiseen pitkällä aikavälillä ja ainakin osittain suunnitella tulosta ja vakavaraisuusasemaa myös lyhyellä aikavälillä, josta aiheutuvat haittavaikutukset tulevat näkyväksi vasta myöhemmin, kun liian löyhien riskiestimaattien todellinen riskitaso tulee näkyväksi riskien realisoitumisen kautta.